Зам.-изпълнителният директор на НАП (Националната агенция по приходите) Георги Димов и назначени от него служители от Главна дирекция „Фискален контрол“ са станали обект на разследване от страна на ДАНС, МВР и прокуратурата. Причина за това са подадените десетки сигнали за корупция и рекет в особено големи размери. 

Информацията за стартиралото разследване срещу Димов, доскорошна дясна ръка на уволнения от служебното правителство директор на НАП Румен Спецов, беше потвърдена както от полицейски източник, така и от служители в приходната агенция.

Според запознати срещу Георги Димов има подадени над 10 сигнала в прокуратурата, ДАНС и МВР, че стои зад стройна схема за рекет, свързана с неправомерно възстановяване на ДДС на кухи фирми. 
Само от началото на тази година Димов е разписал връщането на ДДС на фирми със съмнителна дейност и документация в размер на 2,2 милиарда лева. 

На този етап остава загадка каква част от тези средства са възстановени поради некомпетентност. Има обаче данни, че немалка част от възстановеното неправомерно ДДС е в резултат на корупционна схема, в която участват Георги Димов и поне трима служители от „Фискален контрол“.

Сред жалващите се от корупционните действия на върха в НАП са и няколко крупни български бизнесмени с интереси в петролния бизнес, земеделието и химическата индустрия. 
Те твърдят, че са станали обект на рекет от страна на Георги Димов, който им изпращал им емисари, предлагащи да прибират 50% от възстановеното ДДС чрез създаването на нови фирми-двойници и бушони, разкрива служител в приходната агенция. 

От разкритията му става ясно, че срещу зам.-директора на НАП има дадени писмени показания в ДАНС от двама доскорошни служители от приходната агенция, които описват с подробности корупционните схеми.
Преобладаващата част от сигналите за корупция и рекет срещу Георги Димов са подадени още преди няколко месеца. Разследващите действия в МВР и ДАНС обаче са стартирали едва преди 2 седмици, след като служебното правителство на Румен Радев поде открита война срещу предишните управляващи от „Продължаваме промяната“.

Според полицейски източник сигналите за корупция в НАП по отношение на неправомерното възстановяване на ДДС на кухи фирми съдържат конкретни имена, данни и факти. Извършената наскоро проверка от ДАНС установила, че те са достоверни. 

Според неофициално твърдение службите дори подготвяли шумното задържане на Георги Димов и висши чиновници от „Фискален контрол“. 
Спрямо някои от замесените в корупционните схеми служители дори били приложени специални разузнавателни средства, като било обсъждано задържането на единия от тях с белязани 200 000 лв. от аграрен бизнесмен. 

Поради съмнения за теч на информацията към разследваните, в последния момент бил даден отбой на секретната операция.
Георги Димов, както и всички разследвани с него излезли спешно в болнични.
Запознат с разследването твърди, че групата изхвърлила и мобилните телефони с приложения, чрез които комуникираше помежду си.

Най-вероятно Георги Димов ще бъде дисциплинарно уволнен от прекия си началник Борис Михайлов. Припомняме, че новия шеф на НАП беше назначен от Министерски съвет на мястото на уволнения Румен Спецов още на 5 август т.г., като това беше сред първите рокади, извършени от служебния кабинет на Гълъб Донев.

При все, че Борис Михайлов е информиран за грандиозния корупционен и рекетьорски скандал в НАП, държал лично да уволни Георги Димов, но да не допусне показното му задържане в приходната агенция. 
Според изразеното пред служебния премиер Гълъб Донев мнение на Михайлов, съществува риск от демобилизация в НАП при показни арести на Георги Димов и ръководни служители от „Фискален контрол“.

Припомняме, че Георги Димов встъпи в длъжност през пролетта на миналата година, малко след като културистът Румен Спецов изненадващо се озова на директорския пост в приходната агенция. 
Около него също избухна скандал за данъчна нередност – в миналото е продал своя фирма със задължения към бюджета на малоимотно лице. 

Иначе Георги Димов е дългогодишен служител на ТДНАП-София, където заемаше и длъжността началник на сектор „Ревизии“. 
В приходната агенция твърдят, че той на практика е ръководил оперативно цялата дейност на НАП, тъй като имал много повече познания в работата от фаворита на Асен Василев.

След уволнението на Румен Спецов обаче Георги Димов запази поста си и това породи съмнението, че е договорил оставането си с приближения до Румен Радев – Николай Копринков. Стартиралото мащабно разследване в ДАНС и в МВР срещу Георги Димов обаче опровергава този слух.
Източник: Уикенд