Имотните експерти смятат, че купувачите са два вида – търсещи жилище и търсещи имот за инвестиция.

Само за последната изминала година имотите в столицата са поскъпнали с 1/4, споделя директор на голяма агенция за недвижими имоти.

Поскъпване е отчетено и в другите големи градове, като във Варна ръстът е най-голям – 30%. В Пловдив и Бургас се отчитат около 17% по-високи цени.

Наблюдава се балансиране на пазара, като според експерти в момента търсещите имоти са малко повече от предлагащите такива. Очаква се тази година пазарът да е още по-спокоен и балансиран, но е рано да се говори за понижаване в цените. Такава прогноза все още никой не се наема да направи.

Експертите са на мнение, че и купувачите и продавачите да не очакват съществени промени по имотния пазар. Според тях сега е идеалния момент за хора, търсещи жилище да се сдобият с такова. Ниските лихви са голям плюс в случая, а и в бъдеще вероятно ще се наблюдава допълнително поскъпване на недвижимите имоти поради общото оскъпяването на живота и издръжката на човек.

Същият съвет е и за продаващите – не бива да чакат по-високи цени и да отлагат продажбата. Още миналата година имотния пазар се „поохлади“ след заговаряне за нарастване на лихвите.

Източник: blitz.bg

Невиждано чудо на имотния пазар за изминалата година, най-скъпи са жилищата в… ТАБЛИЦИ

Невиждано чудо на имотния пазар за изминалата година, най-скъпи са жилищата в… ТАБЛИЦИ - Снимка 2

Невиждано чудо на имотния пазар за изминалата година, най-скъпи са жилищата в… ТАБЛИЦИ - Снимка 3

Невиждано чудо на имотния пазар за изминалата година, най-скъпи са жилищата в… ТАБЛИЦИ - Снимка 4

Невиждано чудо на имотния пазар за изминалата година, най-скъпи са жилищата в… ТАБЛИЦИ - Снимка 5