Поех предизвикателство да вляза в политиката и искам да покажа, че всяко добре казано нещо, може да бъде и добре направено, казва кандидатът за кмет на София от ГЕРБ-СДС

Още акценти от интервюто:

  • Моят отбор знае как се върши работа - не сме самовлюбени “разбирачи от всичко”
  • През следващите 4 г. виждам София с минимум 400 км нови тротоари във всички райони
  • За мен силата и успеха на кметската работа идват от директното и прямо общуване с гражданите. Това го мога най-добре
  • Познавам София като пръстите на ръката си, но помня първото си стъпване в града - калната локва на старата автогара
  • Ще спрем строителството в зелени площи и ще увеличим отстоянието между новите сгради
  • Жълтите павета бяха наредени безобразно и нито лев не трябва да се плаща на фирми, които не работят качествено, а ползват публичен ресурс

 

- Г-н Хекимян, кое е любимото ви място в София - от колко години живеете в столицата?

- Дойдох в София като студент във Факултета по журналистика на Софийския университет. Това беше преди 20 години и оттогава животът ми е тук.

Смея да кажа, че познавам града като пръстите на ръката си, започнах стаж в bTV веднага след първи курс и работата ме е отвеждала на какви ли не места.

Определено няма да забравя първото си стъпване в София - калната локва, която представляваше старата автогара срещу Централна гара. Мнозина ще се сетят за онази ту кална, ту прашна поляна, на която спираха автобусите и разпадащите се бараки наоколо. Сега там има паркинг, а новата автогара е от другата страна. Когато за пръв път си видял София такава и имаш очи да я видиш сега - няма как да не забележиш разликата.

Амбицията ми сега е да променим още веднъж това място. Там трябва да реализираме проекта за вторичен градски център, с който ще изградим нова многофункционална зала за културни събития. Така това място, което в годините беше синоним на мизерия, да бъде завършено и напълно преобразено.

- А какво ви дразни в този град?

- Липсата на единна визия за града и кварталите, която да създава ред. Общинският съвет преди 2 години прие първата наредба за градската среда, а нашата задача сега е да я приложим на практика. Това е сред приоритетите в работата ми - безкомпромисно налагане на стандарти за всеки елемент в градската среда.

Като започнем от настилките на тротоарите, преминем през уличните пейки, стълбове и кошчета и стигнем до озеленяването и дори уличните табели. Това е пътят да подредим града ни и да създадем реалното усещане за сигурност и уют. Тези стандарти ще важат еднакво за общинските обекти и частните инвеститори.

Въвеждаме строг контрол и санкции за всички фирми, които не възстановят в срок и качествено улици, тротоари и зелени площи, които са разкопали. Това страшно дразни и е недопустимо!

Ще ви споделя и това, което ме вбесява - онзи малък процент тарикати, които мислят, че всичко им е позволено, и минават на червено с 200 км/ч по бул. “Черни връх”.

С колегите от групата на ГЕРБ-СДС сме приели каузата “нула жертви на пътя” - затова са нужни още инвестиции в пътна безопасност като повдигнати пътеки и осветление, но и контрол чрез стотиците камери, с които градът ни разполага. Вече имаме подготвено технологично решение как камерите за трафик на общината да започнат да засичат и нарушения. Настояваме депутатите в най-кратки срокове да разрешат на общините да се включат в контрола. Процент от събраните санкции категорично трябва да остава в общините и да бъдат инвестирани обратно в сигурността на хората.

- Нека приемем, че още сте журналист и шефът в новините на една от големите телевизии се кандидатира за кмет на София, как бихте съобщили новината и какъв коментар бихте направили към нея?

- В новините съобщаваме фактите такива, каквито са. Новините не са място за коментар - това е журналистически стандарт, който винаги съм следвал. Коментарите идват след фактите в търсенето на различни гледни точки и мнения. Доверието, което преди 3 години получих от ръководството на bTV - да стана директор на “Новини, актуални предавания и спорт”, беше доверие, заслужено със спазване на журналистическите стандарти.

Тогава колегите от сутрешния блок ми подариха колаж с надпис “Само Антон Хекимян може да свали Антон Хекимян от ефир”.

Шеговито казано, но изразяване нещо, в което вярвам абсолютно, и то е, че в отношенията медии - политика човек може да бъде от едната или от другата страна, но никога разкрачен между двете едновременно. Поех предизвикателството да вляза в политиката и сега искам да покажа, че всяко добре казано нещо може да бъде и добре направено.

- Скочихте от раз в “дълбоката” политика - как изглежда тя отвътре?

- Ще кажа това, което ме впечатли и което не очаквах да видя - детайлите, в които се разглежда всеки казус.

Изключително съм респектиран от професионалните обсъждания на всеки ред и всяко обещание от нашата управленска програма.

Работим заедно с кмета Фандъкова, с председателя на общинския съвет Георги Георгиев и другите съветници и сме напълно готови. В програмата ни няма празни приказни, а проекти с график. Когато погледнеш отвътре един проект, виждаш огромната невидима отвън предварителна работа, която е свършена, за да се стигне до реализацията му. Моят отбор е на хората, които знаят как се върши работа и са достатъчно самокритични, а не самовлюбени “разбирачи от всичко”.

- Какво се промени в личния ви живот, след като се кандидатирахте?

- Продължавам да ставам в 5 сутринта и да си лягам след полунощ. От тази гледна точка няма разлика.

Като кадър на сутрешния блок имам отличен тренинг. Работя от 19-годишен, доказвал съм се с работата си, не живея в красиви затворени комплекси, видял съм много от известните в България - така че тази промяна не може нито да ме главозамае, нито да ме промени.

- Какво ви вдъхва увереност, че сте способен да управлявате голям град?

- 20 г. се занимавам с обществена работа, с това, което вълнува хората и се отразява на живота им. За мен силата и успехът на кметската работа идват от директното и прямо общуване с гражданите. Това го мога най-добре, както и постоянството да не спирам, докато не се намери решение. Чувствителността, която съм развил към проблемите, близостта ми с хората е това, което ми дава най-голяма увереност.

- Какви са отношенията ви с Бойко Борисов?

- Професионални, каквито винаги са били. Не крия, че изобщо не съм очаквал да получа предложение да съм кандидат за кмет на София от ГЕРБ-СДС. Приех го, първо, защото това е работа за града, който обичам и познавам, и второ, защото вярвам, че в живота човек трябва да поеме отговорност, когато вижда истински обществен залог. Това да бъдем от групата на вечно недоволните, не променя нищо. Като журналист съм слушал много кандидати за всички постове в държавата, чували сме толкова красиви обещания и сме били свидетели на немалко излъгани обществени надежди и очаквания.

В един момент, когато имаш възможността да се изправиш срещу думи без покритие, трябва да го направиш. Примерът от последните 2 дни – правителството ни изважда от плана за възстановяване и устойчивост проекти за милиарди като завода за батерии и дигитализацията на пощите, които само преди година вкара насила, зачерквайки обекти с готовност да стартират. Бяха извадени готовите проекти за метрото през “Слатина” и канализацията на “Кремиковци” и “Панчарево”, а сега тези пари са загубени. Това, което трябва да разберем, е, че сметката за политическия реваншизъм я плащаме ние - хората.

- От ГЕРБ ви определиха като най-големия критик на Борисов - дайте ни пример какво в поведението и политиката на ГЕРБ трябва да се промени? Какво не ви харесва от начина, по който в последните години се управлява града от ГЕРБ?

- Определено не съм от хората, които си премълчават, и няма да бъда.

Силата на политиците идва от това да чуват критичните мнения, а не само хвалебствията. Много от политиците в ГЕРБ-СДС се научиха да го правят. Никой не обича критики, но чувството за непогрешимост и недостижима морална извисеност във всяка сфера, в това число и политиката, е пагубно. Колегите от екипа ми сега още на първия ден ме нарекоха “кусурлия” и определено съм такъв, защото гледам в детайлите.

Това, което задължително трябва да променим със Закона за устройство и застрояване на Столична община, е да спрем строителството в зелените междублокови пространства в жилищните комплекси и да увеличим отстоянията между новите инвестиционни намерения и съществуващите сгради. Това вади очите на хората сега и влошава качеството им на живот. Нужен е и механизъм за придобиване от общината на частните терени, които попадат в зелени площи. Държавата също трябва да се включи, защото финансово това не е по силите на никоя община.

- Кой е основният ви конкурент в тази надпревара?

- Последните избори показаха, че двете най-големи политически сили в София са ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Така че основният ми опонент е г-н Терзиев и формациите, които стоят зад него. Същите формации, които през 2022 г. не дадоха нито лев за строителство на детски градини в София, които поискаха от кмета да вдигне билета за градския транспорт, когато той беше заплашен от спиране заради скока на цените на горивата, но да не дават компенсации и които само преди седмици отказаха да гласуват бюджет на София, защото градът ни можел и без бюджет. Няма как да повярваме на тяхната загриженост за софиянци сега само защото идват избори.

- Как виждате София през следващите 4 г.?

- С минимум 400 км нови тротоари във всички райони - това е категоричен ангажимент. С по-добре устроени квартали, за които ще изработваме годишни програми за инвестиции заедно с кметовете на райони - от кварталните улици до обособените места за паркиране, по-красиви междублокови пространства и енергийно ефективно осветление. Повече контрол върху чистотата в града и без висящите кабели през улиците. Затова ще засилим функциите на Столичния инспекторат.

След 4 г. София ще има още 9 км ново метро - през “Подуяне” и “Слатина” и трябва да сме започнали проектите за разширение към “Студентски град”, “Люлин” и от “Младост” до Симеоновския лифт. Метрото е един от проектите, които промениха София в последните 15 г., и трябва да продължим строителството. Ще въведем и по-добра свързаност, синхрон и скорост на градския транспорт, така че той да стане по-удобният начин за придвижване. В следващите 4 г. ще сме завършили планираните връзки на бул. “Рожен”, на бул. “Ломско шосе”, на източната тангента със северната тангента и южната част от вътрешния градски ринг. Трябва да се изгради и липсващия участък от околовръстния път между бул. “България” и “Люлин”, защото това ще изнесе огромна част от трафика.

Разликата между нас и останалите кандидати е в подготвените проекти и това, че няма да допуснем работата в града ни спре.

- Харесва ли ви как са наредени жълтите павета или бихте направили рекламация? Предстои ремонт и на останалата част от паветата - бихте ли променили нещо в контрола и изискванията към фирмите, които ги редят?

- Жълтите павета бяха наредени безобразно. Никакви оправдания от строителите, от надзорната фирма и от проектанта не могат да се приемат сериозно. Няма как една от най-големите строителни фирми в България да даде смислено и логично обяснение затова, че не може да подреди 2 хил. кв. м жълт паваж. Не става дума за космическа технология, а за инженерна компетентност. Затова не трябва да се плати нито лев за това редене и пренареждане. Категоричен съм, че фирми, които не могат да работят качествено, не трябва да работят с публичен ресурс. За това обаче е нужен ясен законов регламент, какъвто в момента липсва. Ние подготвяме такъв законов механизъм, който да защити и интереса, и парите на гражданите. Това е начинът да се спре ремонтът на ремонта, както и въвеждането на стандарти за всички материали, които се използват.

- Как ще решите проблема с липсата на достатъчно места в детските градини?

- Места за всички деца в детските градини е постижима и ясна задача, която се решава само със строителство. Затова сме готови с проектите за изграждане на 37 нови сгради на детски градини. С тях ще осигурим места за всички деца в градинските групи за по-малко от 4 г. според разчетите. Трябва да утроим местата за най-малките в яслените групи, където е основният недостиг. Подготвили сме и предложение за облекчаване на нормативните изисквания за персонал от медицински сестри в яслите. Недостигът на сестри в системата на здравеопазването е огромен и не трябва да го прехвърляме към грижата за децата. Общината неведнъж е поставяла този казус и трябва да бъде чута. Трябва да продължим и програмата за строителство на нови училища, с акцент върху южните райони на София, които са гъстонаселени и в които живеят млади семейства с деца. Подготвили сме проекти за 17 училища, повечето в квартали като “Манастирски ливади - изток”, “Манастирски ливади - запад”, “Кръстова вада”, “Малинова долина”, “Витоша ВЕЦ Симеоново”, “Драгалевци”, “Красно село” и др. В тези квартали е належащо изграждането на публична инфраструктура и го казвам и от личния си опит.

- Има ли според вас тема, по която софиянци могат да се произнесат с референдум?

- Трябва да разработим ефективен механизъм за градски допитвания - това е сериозна задача. Първото задължително условие е по-добрата информираност на гражданите. И в момента се правят обществени обсъждания, но повечето хора изобщо не разбират за тях. Затова предлагам създаването на единна електронна платформа, включително удобно мобилно приложение, което има две посоки. Първата е комуникацията на общината с гражданите, давайки информация за уличните ремонти, за затваряния на движението, спиране на вода и т. н. Общината има вайбър канал с повече членове от тези на големите медии, това трябва да се използва. Трябва да се разработи и обратната връзка, за да се чува мнението на гражданите и да се организират градски допитвания. Те могат да бъдат на нивото на района и за целия град - от това къде да бъде кварталният паркинг, коя улица да е еднопосочна, къде да минават новите довеждащи линии и т.н.

- Прогнозите сочат, че нито една от политическите сили няма да има мнозинство в СОС. Бихте ли пренесли (не)коалицията на местно ниво?

- Листата на ГЕРБ-СДС, на която аз съм водач, се бори за силно и убедително представяне. София трябва да бъде управлявана от мнозинство, в което е ясно кой за какво носи отговорност. Всичко останало е договорки и извиване на ръце. София все още помни модела “всички на масата”, който беше станал нарицателно за последните години от управлението на Софиянски. Тогава градът се управляваше от “плаващи мнозинства”, всеки е получавал по нещо и мълчал за друго. Плодовете на това управление ги берем и днес - като къпалнята “Мария Луиза”, подарена на частно дружество, тънеща вече десетилетия в разруха. Слушах, че кандидатът на ПП-ДБ сега предлага същия този модел на управление - плаващи мнозинства по всяка тема. Трябва да е ясно, че това е абдикация от носене на отговорност и задкулисие, което се предлага за официална политика. (Не) коалицията е (не)отговорност - софиянци не заслужават това.

 Местни избори на 29.10.2023 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.