Бяха изпратени няколко болезнени въпроса, касаещи корупционни практики в Нова телевизия и bTV, свързани с работата на проверявания от Комисията за защита на конкуренцията тв продуцент Нико Тупарев.

 

Мейлите с въпросите до двете национални телевизии относно работата им със схемаджията, разпитван на два пъти за мокра поръчка срещу свой бизнес партньор, бяха изпратени около 14 ч. днес с молба маститите тв шефове да отговорят възможно най-бързо предвид широкия обществен интерес към далаверите, оценени на над 100 милиона лева.

 

Ето и въпросите до Нова и bTV, които са зададени и на английски език за чуждестранните граждани, забъркани в скандала:

 

1.     Запознати ли сте, че в КЗК е образувано производство от 14.05. за установяване на нарушаване на Закона за конкуренция извършени с участие на вашата телевизия от обръчите от фирми на телевизионния продуцент Нико Тупарев?

 

2.     Как ще коментирате обстоятелството, че вашата телевизия е участвала в договорки, противоречащи на конкурентното законодателство на Република България, като е сключвала договори с подставени фирми на Нико Тупарев, с които действия той е ощетявал съдружниците си и е присвоявал милиони от бюджетите на вашите телевизии, представяйки ви неверни отчети на разходите си?

 

3.     Кой е приемал от страна на телевизиите договорите за производство на телевизионни предавания с фирмите, свързани с Нико Тупарев, да бъдат сключвани с различни негови компании като „Републик ъф Кънтент” ООД с Мая Тодорова и Радослав Тушев, „Ту бай Ту” ООД с Витомир Саръиванов, „Еф Хикс Камера” ЕООД, а не с утвърдената му продуцентската компания „Олд Скул” ООД?

 

4.     Знаели ли сте, че по този начин осъществявате състав на нелоялна конкуренция, ощетявайки интереса на партньорите в компанията „Олд Скул” ООД? Кой е взел решението това да се случва от страна на телевизията?

 

5.     Запознати ли сте с обстоятелството, че Нико Тупарев е задължен да не осъществява конкурентна дейност на тази извършвана в „Олд Скул” ООД и че чрез действията си сте участвали в практика нарушаваща принципите на лоялна конкуренция, ощетила съдружник в „Олд Скул” ООД с над 40 000 000 лева?

 

6.     Ще спрете ли да сключвате договори с компании, свързани с Нико Тупарев, до произнасяне на Комисия за защита на конкуренцията и съда по нарушението или ще продължите недобросъвестно да участвате в незаконната схема?

 

7.     Кой от страна на телевизиите е приемал отчетите на фирмите, свързани с Нико Тупарев, и правени ли са задължителните одити на разходите му? Кой е приел разходите по проектите да бъдат отчитани чрез свързани фирми с Нико Тупарев, както например разходите на „Олд Скул” ООД са отчитани многобройни пъти през  свързаната фирма „Еф Хикс Камера” и това е приемано от страна на телевизиите?

 

8.     Как ще коментирате факта, че по този начин – чрез приемане на отчетите на свързани с Тупарев фирми, ще ощетили с милиони бюджетите на телевизията? Кой от страна на телевизията носи отговорност за това?

 

9.     Запознати ли сте с обстоятелството, че Нико Тупарев чрез финансово-юридическата схема на обръчи от фирми, с които работи с вас, изкарва между 5 и 7 милиона лева на година? Каква е официалната отчетена пред вас печалба на неговите фирми и как и от кого е проверена от страна на телевизията?

 

КЪМ ДИДИЕ ЩОСЕЛ

 

10. Вярно ли е че Нико Тупарев е работил в измамната схема под Вашето покровителство, докато сте бил в Нова ТВ, а сега правите същото като началник в групата на БТВ? Вярно ли е, че получавате от Тупарев рушвети, за да осигурявате над Тупарев да има „чадър“ при работата му в телевизиите и неверните му финансови отчети да бъдат приемани? През последните 15г. по този начин са откраднати над 100 млн. лева. Вярно ли е, че Тупарев е представял пред телевизиите фалшиви отчети, като Ваш ангажимент е бил да осигурите да бъдат приети от служителите Ви и парите да бъдат платени от телевизиите на някоя от свързаните с Нико Тупарев фирми?

 

11.   Вярно ли е, че сте бил човекът, който срещу процент е допуснал Националната лотария на Божков и Тупарев в ефира на Нова Телевизия, известна като „кражбата на века“?

 

12.   Вярно ли е, че чрез контакта си с Вас Тупарев е назначил дългогодишния си служител Христо Хаджитанев за програмен директор в БТВ? Вярно ли е, че Хаджитанев е одобрявал всяка идея за ново предаване на Тупарев, отбивал проекти на конкуренцията и му осигурявал безпроблемно потвърждаване на фалшивите му отчети на разходите по мултимилионните телевизионни продукции? Вярно ли е, че Хаджитанев получавал от Нико Тупарев големи суми в брой, което излязло на светло и заради което Хаджитанев наскоро бил освободен?

Източник: narod.bg