От добре изглеждащия мафиотски босс Евелин Банев – Брендо няма и следа! По-рано тази сутрин Кокаиновия крал се предаде пред Софийския централен затвор, където изненадващо се появи доброволно в компанията на свой адвокат.

Така изглеждаше босът преди години….

От кадрите, разпространени от „Флагман”, е видно, че биг босс, който на 8 октомври ще навърши 60, изглежда необратимо остарял, нашишкавял и побелял от десетилетната игра на котка и мишка с правосъдните системи на половината свят.

Вече е ясно, че напълно съзнателно, с подготвен багаж и документи, по собствена воля Брендо прекрачи прага на Централния затвор в София, за да изтърпи издадена му още през 2018 година присъда от български съд.

През това време Банев бе издирван по цял свят заради произнесени общо три присъди в три държави – Италия (20 години), Румъния (10 години) и България (6 години).

Адвокатката му Силвия Найденова многократно внася молбата му България да склони той да изтърпи трите си наказания у нас кумулативно.

Последното разпореждане на Апелативния съд в София за отказ от образуване на делото за кумулиране на изпълнението е от ноември 2023 година.Тогава съдът прие, че той не е намерен на адреса му в София и няма данни да е в България.

Това бе единствената пречка за произнасяне по делото. Днес Брендо изпълни и последното изискване на МВР и Прокуратурата, според които досега нямаше резултат от издирването му.

Банев е единственият ни сънародник, признат по най-високите етажи на подземния бизнес в света. Известен е с контактите си не само в Европа, но и в Южна и Централна Америка. През 2018 година Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го призна за виновен в пране на пари от наркотрафик и го наказа с ефективна присъда от 6 години затвор. По това време обаче той бе напуснал пределите на страната.

Само няколко месеца преди това Румъния му наложи за наркотрафик наказание от 10 години, а почти заедно с тях италианците му дадоха 20 години по нашумялото международно дело „Кокаинови крале“.

През 2012 година Брендо бе задържан в България и изпратен на италианците, където престоя няколко месеца в ареста, но впоследствие бе освободен заради висящото му дело в България, по което той чакаше решение повече от 5 години и бе с мярка „подписка“ и забрана да напуска страната.

Както бе съобщено, през септември 2021 година бе арестуван в къща край Киев, но за кратко, тъй като се оказа, че още от 2015 година той съвсем легално е станал украински гражданин, а Украйна не предава на трети държави свои сънародници.

Най-вероятно с днешна дата Италия и Румъния са се съгласили с официални удостоверения да отговорят на нашата държава, че нямат нищо против сборът от всичките тези години да се изтърпи у нас.

Източник: narod.bg