Според запознати поне един партиен лидер, депутати, бивши министри и пенсионирани висши ченгета, правят всичко възможно Евелин Банев – Брендо да не проговори от затвора за разпъвания през годините чадър над него.

 

По думите им покровителството не се изразява само в съдействие при работата на каналите за трафик на кокаин, а и помощ при последвалото изпиране на наркопечалбите на Банев

 

„Ако Брендо проговори, притеснения трябва да имат тези, които през годините са го покровителствали и не предприеха никакви действия, за да се види какви са инвестициите, направени от негова страна”, коментира в свое интервю бившият вътрешен министър, Цветан Цветанов. Да припомним, че по времето на Цветанов МВР събра смелост да разбие наркогрупировката на Евелин Банев, а той и аверите му – изпратени в Италия, за да бъдат осъдени по мегаделото„Кокаинови крале".

Цветанов не пожела да даде подробности за инвестиционните схеми на Брендо, но според високопоставени антимафиоти, в службите има огромни папки с доказателства по темата. Друг е въпросът дали ще се намерят смелчаци, които да ги използват.

Публична тайна е, че през последните 20 години Евелин Банев е изпрал над 1 милиард лева печалби от трафик на дрога в строителството. Бизнесът с наливането на бетон отдавна е известен като един от най-добрите начини за легализиране на пари с неясен произход. Всяка една строителна фирма, без никаква история, може да обяви получен заем от чужбина, а с парите да налее основите на поредния бетонен мастодонт. Данъчните и прокуратурата рядко бе сещат да ровят дори и в проектите на дребни бандити, какво остава за човек с връзките на Евелин Банев.

Бездействието не е безкористно. Известно е, че Банев успява да се отблагодарява. През годините роднини на известни политици и прокурори са се сдобили с огромни апартаменти в комплексите, вдигна ти от Брендо. А те са десетки.

 

Зад голяма част от тях стои офшорката „Ричмънд Венчърс Холдинг, която регистрира свои дъщерни фирми в България. Всички те са управлявани от доверени хора на Брендо. Веднага след регистрацията си дружествата започват да изкупуват парцели в София и да гизастрояват. Една от тях „Евро Палас", наскоро завърши строителството на затворения жилищен комплекс „Crystal Bell“ до „Бизнес парк София".

 

Инвестицията е за над 50 млн. евро В комплекса има 34 редови еднофамилни къщи и три блока с десетки огромни апартаменти. Отделно за удобството на ВИП собствениците има огромен закрит басейн, СПА център, параклис, магазини и денонощен медицински център.

 

Фирма „Евро Палас" преди няколко години вдигна и комплекс „Панорама Резиденс". Той се състои от две супер луксозни жилищни сгради с магазини, козметичен и фризьорски салон, ресторант, кафе-сладкарница и фитнес зала със застроена площ от 6322 кв. м.

Друга дъщерна фирма на офшорката „Ричмънд Венчърс Холдинг” легализира десетки милиони евро в строителството на 2 огромни офис сгради на столичния бул. „България“ и на няколко жилищни комплекса. И това е само малка част от строителния бизнес на Брендо. В препирането на парите са включени още няколко строителни фирми. Една от тях стои зад огромния затворен комплекс „Оазис резиденс“, в който вече са вдигнати няколко блока с апартаменти, а строителството продължава. По проект сградите трябва да са над 40.

 

Звучи като абсурдна комедия, но в оплетената схема за покупка на земите, върху които впоследствие се налива бетонът, участва и бабата на Брендо Димитрина Тамбулова. В далечната 2005 г., когато Тамбулова е на достолепните 86 години, тя си купува няколко парцела край София с площ 20 дка.

Седмици след сделките баба Димитрина дарява имотите на своя внук, а той ги продава на офшорката „Ричмънд Венчърс Холдинг“. Странните сделки са засечени от НАП и на старицата е назначена финансова ревизия. Проверката установява очевидното – бабата на Брендо няма легални доходи, които да й позволят да пазарува скъпи имоти. Затова й е съставен акт, че трябва да плати 750 000 лева данъци. Уви, заради преклонната й възраст държавата така и не успява да си събере парите.

 

С пари от трафика на кокаин е вдигната и хотелската империя на Брендо. Перла в короната е баровският ваканционен комплекс „Оазис“ край с. Лозенец, който дълги години е сочен за любима морска резиденция на Кокаиновия крал. От присъдата на Банев за пране на пари у нас става ясно, че „Оазис“ е построен с печалби от наркотрафик. По делото е посочена и точната сума – 11 138 650 евро.

 

След куп смени на собствеността днес комплексът е на офшорката „Баландра Холдинг Лимитид“. На офшорката е прехвърлен и хотел „Флорес парк“ в Слънчев бряг, купен в миналото от друга фирма на Брендо.

 

След сделките „Баландра Холдинг Лимитид“ създава своя дъщерна фирма у нас – „Интербилд“, на която е поверено управлението на двата ваканционни комплекса. Наред с комплекс „Оазис“ и хотел „Флорес парк“, туристическите мениджъри на Брендо търсят туристи и за столичния хотел „Рила“. За собственик в сянка на хотела, намиращ се на пъпа на София, също се сочи Евелин Банев. Той го купува през 2017 г. от Васил Божков.

 

Сред серия трансформации бившата резиденция на ЦК на БКП се води собственост на фирма „Пропърти груп България“, в нея от своя страна 85% държи дизайнерката Яна Хадам, която през годините работи за съпругата на Банев, а впоследствие в ръцете й преминава собствеността на близки до наркобоса фирми. Останалите 15 са на бизнесмена Георги Велев – Палачинката. В множество публикации Велев е сочен за кум на Брендо, а той от своя страна е обявен за кръстник на едно от децата на Палачинката.

Източник: Уикенд