В истински ад от петилетка насам се е превърнал животът на бизнесдамата и майка на две деца – на 7.5 и 5 години– Катя Мачуганова. Намира се в процес на тежък развод като същевременно е подложена на небивал тормоз от съпруга си Андрей Мачуганов, а в частност и от родителите му, които са заможни и известни хора. Свекърът на Катя – Димитър Мачуганов, е бил 9 мандата председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Ловеч, основател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в страната. Андрей е единственият син на богатия земевладелец.

 

Разривът в семейството настъпва преди 5 години. Докато Катя е бременна с второто дете, се оказва, че мъжът й има връзка с друга много по-млада жена.

Нещо повече, той заживява с любовницата си недалеч от семейния дом, в жилище на свой приятел. „От тази връзка днес Андрей има дете на 3 години, разказва Мачуганова, – а аз и децата бяхме изгонени от дома ни в Ловеч. Отношенията ни бяха толкова ескалирали и аз бях толкова уплашена, че се наложи да потърся защита от домашно насилие.”

Катя не иска да влиза в подробности, но все пак успява да осъди съпруга си на две инстанции и му е издадена заповед да се въздържа от насилие.

 

Съпругът й обаче също не жали време и сили да води дела срещу майката на децата си. Андрей Мачуганов и неговата майка започват серия съдебни процеси срещу Катя по обвинения за... “домашно насилие над децата. Софийският районен съд по едно от тези дела решава в тяхна полза и на 10 април тази година Андрей взема децата от училище в София и ги отвежда в Ловеч.

 

„Съпругът ми е осъден от мен за домашно насилие още през 2020 г., но през април е успял да се сдобие по нечестен път със заповед да не доближавам децата и ги отведе, като преди това за пореден път ме насили в градината”, продължава разказа си Катя. След това тя е приета в „Пирогов за лечение, за което има документи и медицински.

 

„Андрей е взел заповед, която ме ограничава да доближавам децата, успял е да пробие по нечестен път, най-накрая след 4 години! Благодарение на тази заповед взе децата при себе си като буквално ги извади от учебните им часово без никой нищо да подозира и ще ги задържат при тях в Ловеч, докато аз успея да задвижа нужната защита и процедура,  споделя Катя.

- Като се има предвид колко бавно се случват нещата в българския съд – децата ще са отнети от мен за неопределено време! Това е поредната гнусна постъпка, при която те не се водят от интереса на децата. Той и семейството му правят всичко това за отмъщение и за да задоволят егото си, а не от обич и привързаност.

Нещата вече излязоха извън всякакъв контрол. Имам чувството, че това е някакъв кошмарен филм!”

 

Катя уточнява, че откакто с Андрей са в развод, през всички тези години тя е основният отглеждащ родител.

„Децата през цялото това време живеят в София с мен, където е минал почти целият им съзнателен живот, не крие болката си майката.

- Той не само ги отвлече, но децата не посещават училище и градина, нямам никакъв телефонен контакт с тях... Не съм ги виждала и чувала оттогава. Не можете да си представите каква болка, мъка и тъга изпитвам и какъв ужас от случващото се.”

 

Катя Мачуганова вече е получила заповед за извеждане на децата от дома на бащата, но той категорично отказва да й ги върне. Затова пък по нейни думи е платил на някакви хора да бълват клипове и материали в социалните мрежи, уронващи престижа й. „Съвсем организирано и тенденциозно – с цел ликвидирането ми в личен и професионален план.

Досега толкова години бях силна и се справях... Но тези хора са готови на всичко, за да ме смачкат, споделя притесненията си Катя.

- За съжаление, с финансовата мощ и  кръвожадната омраза на фамилията ми е изключително трудно да се справя. Знаете, в такива ситуации жените – жертви на насилие, биват мачкани от насилника си по всякакъв начин, правят се опити да се очернят и съответно да се въздейства на общественото мнение, институциите, близки и роднини”.

 

Бащата на свой ред обжалва заповедите за извеждане на децата. С определение Административният съд в Ловеч обаче е отказал да спре действието на заповедите, докато трае обжалването. Въпреки това властите в града явно изпитват страх да ги приведат в действие.

 

„За мен и моите дъщери сега започва нова битка – за правото ни на нормален живот, продължава Катя.

- Но тази битка не е само против насилието и тиранията в собствения ни дом, това е битка срещу системата, която понякога се оказва достатъчно пробита и безпомощна пред семейната власт и влияние”.

 

Катя разказва, че през изминалите години тя е успяла да създаде за децата си уютно жилище, което те знаят, че е техният дом.

„Преодоляхме заедно първоначалния шок, след като научихме за паралелната връзка на баща им с младата любовница, изградихме нов дом, социален кръг, записах децата в едно от най-добрите училища, подкрепям ги в различните им хобита и таланти. Благодарение на всичко това успях да ги накарам да приемат идеята за новото семейство на баща им. Все още е много трудно, но се справям и ги успокоявам от нападките на баба им, дядо им и баща им спрямо мен, признава Катя.

- Децата виждат тормоза, на който съм подложена, но аз отдавна съм приела по-зрелия подход и вярвам, че децата не трябва да губят връзка с баща си.”

 

Въпреки това е наясно, че прекараното време със семейството на бащата им се отразява зле на психиката, уморява ги стресът покрай конфликта, непрекъснатото настройване срещу майка им. „Притеснително е, че те са снимани и се качват постоянно в социални мрежи в неудобни ситуации, по бански на легло, в чалга заведения и недостойни режисирани скечове. Моралът на тези хора, начинът им на живот определено е вреден за децата ни”, категорична е майката.

 

Според нея бащата няма истинско желание да прекарва пълноценно време с тях, а за хлапетата не се полагат качествени грижи.

„Няма да издребнявам с какво се хранят, как се разглезват и липсата на възпитание. Атмосферата за тях е токсична и неподходяща. Досега, когато ги вземаше, те се връщаха без написани домашни и научени уроци, разстроени и объркани. Отгоре на всичко несправедливо е децата да прекарват 3 от 5 уикенда с родител, който е родител само за съмнителни забавления, а отглеждащият ги – в случая аз – да отговарям основно за задълженията, ученето и успокояването на детската психика”, обяснява Катя.

 

Тя обръща специално внимание на това, което демонстрира бащата в социалните мрежи: „Постоянно употребява алкохол, пуши цигари и пури, в компанията на ромски оркестри, налага чалга култура. Отделно ще отбележа като недостойно и неморално парадирането с финансовите възможности на бащата, който постоянно демонстрира (включително и в социалните мрежи) часовници за по десетки хиляди евро, пищни банкети, луксозни автомобили, дизайнерски дрехи, жилища и скъпи придобивки, размята пачки с евро в тик-ток, а същевременно най-ехидно плаща издръжка от 300 лв. на дете”.

 

Как ще се развие тази история, не е ясно, но Катя е категорична, че ще се бори докрай, за да бъде с децата си.

Източник: Уикенд