Печено пиле за новогодишната трапеза – вкусно и икономично решение

Пилето е чудесен избор за празничната трапеза – обилно, достъпно и подходящо за специални поводи. Приготвено по правилния начин, то се превръща в сочно, апетитно ястие с хрупкава коричка, което впечатлява всички около масата.

„Всяка година за Нова година приготвям една и съща рецепта за пиле“, споделя читателка. „То е не само изключително вкусно, но и бюджетно – което е особено важно, като се има предвид колко средства отиват за подаръци по празниците. Печеното пиле е идеален избор за новогодишната трапеза – винаги я прави по-празнична и привлекателна.“

Това ястие може лесно да стане звездата на вашата трапеза. А сега – нека ви разкажем как да приготвите цяло печено пиле с портокали.

Необходими продукти:

  • цяло пиле – 1 брой;
  • портокали – 2 броя;
  • соев сос – 4 ч.л.;
  • горчица – 1 ч.л.;
  • куркума – 1 ч.л.;
  • червен пипер – 1 ч.л.;
  • сол и черен пипер – на вкус.

Начин на приготвяне:

  1. Измийте портокалите. Изстискайте сока от единия и го смесете със соевия сос, горчицата, червения пипер и куркумата. С получената марината намажете пилето от всички страни. Оставете го да се маринова в хладилник поне за 1 час.
  2. Обелете втория портокал и нарежете вътрешността на кубчета. Поставете тези кубчета вътре в пилето. По желание може да добавите зеленчуци или зърнени храни за по-богат вкус.
  3. Загрейте фурната на 180°C. Поставете пилето в плик за печене и го завържете добре. Печете 60 минути.
  4. След това разрежете плика, полейте пилето със соса от печенето и върнете във фурната за още 30 минути, докато придобие златисто-кафява коричка.

Това изключително лесно и ароматно пиле с портокали ще донесе празнично настроение на масата и със сигурност ще впечатли вашите гости. Опитайте го – няма да съжалявате!

Източник: blitz.bg