Прокурорът по делото Димитър Узунов заяви, че обвиняемият се е опитал да спре, според неговите показания. Разпитаните свидетели твърдят обратното. Според тях той нарочно увеличил скоростта на автобуса, като видял полицейския патрул.

Скандална версия: Отказали спирачките на автобуса-убиец в Бургас...

Не го направих умишлено, завил обвиняемия. Той твърди, че след моста опитал да натисне спирачката, но не тя отказала. Рейсът нямал спирачки, допълва Омар, като признава, че е виновен, но настоява за леко наказание, защото е непълнолетен.

Омар Мохамед Али Абдан е роден, на 21.03.2007 според неговите думи. Той не е грамотен и не може да пише и чете. Семейството му се намира в Турция, като той е в центъра за бежанци в Харманли.

Досега Омар два пъти е напускал бежанския център, без да уведоми. При едно от завръщанията си влязъл в конфликт с новонастанени бежанци от Сирия, защото ги предупредили да не търгуват с цигари.

Малко по-късно Окръжният съд в Бургас взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо сирийския гражданин Омар А., чужденец с хуманитарен статут, привлечен като обвиняем за причиняване смъртта на двама полицейски служители.

Омар А. е привлечен като обвиняем за това, че на 25 август е предизвикал пътнотранспортно произшествие в Бургас с управлявания от него автобус, който блъска полицейска кола и умишлено причинил смъртта на двама полицейски служители на Областната дирекция на МВР-Бургас. В автобуса са пътували 48 чужденци без валидни документи.

Шофьорът на автобуса не е бил установен на място. След проведени оперативно-издирвателни действия, Омар А. е задържан в Първомай. Свидетели пътували в автобуса са разпознали обвиняемия като лицето, който го е управлявал. Друг свидетел заявил, че Омар А. на 24 август е бил сред лицата, закупили от него автобуса, с който е причинено пътно-транспортното произшествие.

От съда в Бургас казаха, че извършена експертиза по волана, скоростния лост и ключа на пътническия автобус е открит клетъчен материал от Омар А. При разпита си като обвиняем, Омар А. сам признал, че на 25 август е управлявал пътническия автобус, с който е причинена катастрофата.

Омар А. е чужд гражданин, който пребивава в България без семейството си, като майка му и баща му са в Република Турция. Омар А. е с предоставен хуманитарен статут и пребивава в бежанския център в Харманли. Редовно и нерегламентирано е напускал бежанския център. Последното му напускане на 22 август.

Според съда съществува и реална опасност Омар А. да извърши престъпление, ако не бъде задържан. По информация на съда в Бургас още на 23 август обвиняемият се е опитал да реализира състав на престъпление по чл. 281 от НК, но това да не е случило по обективни причини.

Бежанецът, който живее в страната от една година с хуманитарен статут, е висок около 175-180 см, има брада и вид на зрял човек, коментира присъстващ в съда репортер на "Флагман". При влизането си в страната обаче той се е представил за 15-годишен, което е прието от отдел Миграция.

Има съмнения за реалната възраст на сириеца, шофирал автобуса с мигранти и обвинен за инцидента, при който загинаха двама полицаи в Бургас. Предстои изясняване на обективната истина. Това каза пред журналисти в Бургас окръжният прокурор Димитър Узунов. Той посочи, че днес при него е пристигнала справка, която повдига въпроси относно истинската възраст на обвиняемия Омар А..

На брифинг в Бургас вчера бе посочено, че същият е непълнолетен.

"Има съмнение във възрастта, защото съгласно предоставената информация има известно противоречие между данните, които са подадени от Държавната агенция за бежанците и една дата, която е посочена в самата характеристична справка. Не знам дали се касае за някаква техническа грешка, някакво несъответствие. Това предстои детайлно да бъде проверено, да видим дали е грешка или се касае за друга рождена дата", каза прокурорът. Той заяви, че разминаването в документите е с години.

Наказанието на обвиняемия сириец ще бъде драстично променено, ако се окаже, че е пълнолетен, посочиха от прокуратурата. Предстоят множество действия по разследването, назначаване на експертизи.

На въпрос дали ще бъде назначена ДНК експертиза за установяване на възрастта на обвиняемия, прокурорът каза, че са дадени указания и в тази насока.

Адвокатът каза, че след катастрофата, Омар А. хванал такси, което го отвело до железопътната гара в Бургас. Качил се във влак. Искал е да се върне в бежанския център в Харманли, но погрешка слязъл в Първомай, където е заловен. Омар А. е казал на служебния си адвокат, че организаторът на трафика с нелегални мигранти е турски гражданин.

Освободиха българина, продал автобуса от катастрофата с полицаите

Българинът, който е продал автобуса, който катастрофира в Бургас, е освободен. Няма събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение. Той е от Харманли, съобщава Нова тв.

Така, от първоначално задържани петима души - трима сирийци и двама българи, в ареста са останали само тримата сирийци с обвинения.

Източник: dir.bg

Скандална версия: Отказали спирачките на автобуса-убиец в Бургас... - Снимка 2

Скандална версия: Отказали спирачките на автобуса-убиец в Бургас... - Снимка 3

Скандална версия: Отказали спирачките на автобуса-убиец в Бургас... - Снимка 4

Скандална версия: Отказали спирачките на автобуса-убиец в Бургас... - Снимка 5

Скандална версия: Отказали спирачките на автобуса-убиец в Бургас... - Снимка 6

Скандална версия: Отказали спирачките на автобуса-убиец в Бургас... - Снимка 7