Нови разкрития за корупционни зависимости на “Продължаваме промяната”, този път в сферата на енергетиката, са на път да взривят поредния опит България да изгради ядрени мощности, този път с подкрепата на САЩ и американската компания “Уестингхаус”.

 

Енергийни експерти и служители в системата за сигурност разказаха пред наш репортер, че ПП са осуетили съдебно преследване срещу енергийния олигарх Богомил Манчев и бившата му (поне по документи) съпруга Нели Беширова. Тя от своя страна, сама се хвалела, че се радва на интимните ласки на бисексуалния лобист и цигарен контрабандист, близък до Асен Василев - Тони Парфюма.

 

Но нека караме поред. Повод за настоящото разследване е въпросът как ще се строят новите енергийни мощности в България след като ядрената ни енергетика е свързана с тежка корупция, а пипалата на октопода стигат чак до “Магнитски”, т.к. един от основните играчи в тази сфера Румен Овчаров, е един от последните родни политици, попаднали в санкционни я списък през м. февруари 2023 г.

 

По време на последното правителство бе взето решение да се изграждат нови ядрени мощности у нас, въпреки липсата на капацитет за реализиране на проекта и факта, че фирмите, имащи опит в реализиране на проекти в ядрената енергетика се броят на пръсти. По думите на специалисти в бранша, не е изключено поредната ядрена одисея да завърши безславно, а американската компания “Уестингхаус” да се изправи пред идентичен казус като сагата с проваления проект АЕЦ Белене.

 

Проектът е синоним на корупция и е свързан с множество дела, включително и с първото знаково дело с повдигнато обвинение на лице, определено от медии, политици и общественици като български “олигарх“ - Богомил Манчев, собственик на “Риск Инженеринг” АД. Това е най-голямата и ключово фирма за родната енергетика, която дълги години беше абсолютен монополист у нас.

 

След като Манчев влиза в обсега на правосъдието, историята придобива характеристики на латино сериал. Богомил Манчев прехвърля “Риск Инжинеринг” на жената, с която по онова време живее на семейни начала и дори беше титулувана за негова съпруга – Нели Беширова.

 

Ако вярваме на градските легенди и на слуховете, обикалящи нощна София, Манчев бива измамен от Беширова и дори твърдял, че неверницата му била “откраднала бизнеса”. Скептично настроени наблюдатели обаче контрират, че всичко било фиктивно и “цирк за пред хората и кредиторите”, а госпожа Беширова действала изцяло със знанието и по заповедите на Манчев с цел да се заметат следите.

 

Показателно е обаче, че от както Беширова е собственик на “Риск Инженеринг” АД, срещу фирмата е имало куп дела и запори, които й отнемат палмата на първенството, дружеството отдавна престава да бъди фактор в енергийният бизнес и почти не развива дейност към днешна дата.

 

Другата ключова фирма на Богомил Манчев “Енергийна Финасова група” АД, която беше монополист в търговията с електроенергия, също беше обявена в несъстоятелност. И до днес се носят легенди за хилядите дела и хора с претенции към това дружество . Делата на “Риск Инжинериг” и “Енергийна финасива група” АД са публични и бърза справка в съда и търговският регистър потвърждава казаното.

 

Любопитен факт сочи, че през август 2023 год. Беширова променя името на “Риск Инжинеринг” на “Абилико”, и към днешна дата дружеството е записано по този начин в търговският регистър.

 

Някъде по това време на сцената излизат два повече от интересни персонажа, свързани с “Продължаваме промяната”. Първият е Бойко Рашков, по онова време вътрешен министър на ПП. Другият е спряганият за опасно близък до бившия финансов министър Асен Василев лобист по прякор Тони Парфюма.

 

Също като Богомил Манчев, дружествата на Беширова, свързани с търговия на електроенергия, също са имали доста дела и запори срещу тях . Но най-големият скандал които се прикрива е, че по времето на първият мандат на “Продължаваме промяната” МВР потулва и прекратява досъдебно производство срещу Нели Беширова и нейните дружества “Енекод” и НВЛ (регистрирано във Великобритания дружество), ощетяващи Мини Марица Изток 2 и държавата с милиони левове ДДС от търговията с емисии ако съдим по издадените актове от НАП, които са лесно проверими. Връзката между Беширова и “Промяната” е не кой да е, а митичната фигура на Тони Иванов -  Парфюма, който е опасно близък до Асен Василев. Клюките вкарват екссъпругата на Богомил Манчев в кревата на гей афериста, но не е изключено отношенията им да са чисто прагматични, базирани на “планини от кеш”, по подобие на цигарената афера.

 

Каквато и да е истината, след всички тези дела за милиони, фирмите една по една изчезват или по подобие на “Риск Инжинеринг” им биват сменени имената за да участват отново в играта и да продължават корупционните практики и кражбите в енергетиката.

 

Добрата новина за правосъдието е, че европейската прокуратура е започнала разследване по случая с ТЕЦ МАРИЦА ИЗТОК 2 и сделката с емисиите, и въпреки, че Бойко Рашков  и “партията на Пудела“, както ПП придоби гражданственост през последния месец, прекратиха досъдебното производство у нас, те няма да успеят да прикрият поредният золум и кражба за милиони в енергетиката на България, коментираха магистрати, близки до офиса на Лаура Кьовеши.

 

Според хора от бранша в енергетиката причините да се потънат в “нелегалност “ старите дружества на Беширова и Богомил Манчев не са само съдебните дела, а нещо далеч по-притеснително. Ключовата дума била Списъка “Магнитски”, в който беше включен Румен Овчаров заради участието му в корупционни схеми с руски енергийни фирми за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“, за които бившият министър на енергетиката Румен Овчаров и ексшефовете на централата Александър Николов и Иван Генов също бяха санкционирани от САЩ по глобалния закон „Магнитски“.

 

Всички тези факти, върху които настоящото разследване хвърля светлина,  поставят под съмнение как ще се изграждат новите ядрени мощности в България. Според сведущи в ходовете на Държавния департамент,  преди да се пристъпи  към реални инвестиции в ядрената енергетика у нас,  е твърде вероятно да последва още един списък със санкции по “Магнитски” от САЩ, който да доразчисти всички свързани с руското я влияние в енергетиката и да помогне за реализацията на проекта.

Източник: crimesbg.com