Картини за милиони левове на световноизвестни художници са пазарували за себе си и за своите близки обявените за международно издирване босове на криптопирамидата NEXO Коста Кънчев и Антони Тренчев.

 

Ден след полицейската акция срещу столичния офис на дружеството за криптотърговия говорителят на Софийска градска прокуратура Сийка Милева разкри, че в претърсени домове на заподозрените, са открити 35 изключително скъпи картини.

 

Откриха изключително скъпи картини на Пикасо и Матис, са открити в къщата на Антони Тренчев

Запознат с детайли от разследването разкрива, че по-голямата част от картините, сред които две оригинални литографии на Пикасо и една картина на Матис, са открити в къщата на Антони Тренчев на централната столична улица „Узунджовска“ №5, където живее майка му – бизнесдамата Илияна Алипиева, вносител и официален представител на престижни модни брандове в България.

 

Твърди се, че на практика картините на двамата художници, са собственост на Алипиева, която има издадени сертификати за чистия произход на платната.

„Те са й подарени за последните два рождени дни от сина й Антони Тренчев. Картините са неправомерно иззети от дома й, въпреки че за тях са предоставени документи за произход“, твърди близък до управляващия съдружник на NEXO.

Иззетите 28 картини от дома на Алипиева са предадени на Националната художествена академия за експертиза.

 

Откриха изключително скъпи картини на Пикасо и Матис, са открити в къщата на Антони Тренчев - Снимка 2

Ценната картина на Салвадор Дали пък е открита при обиск в жилището на основателя и основен акционер в NEXO – Коста Кънчев. В дома му са открити и платна на други световноизвестни художници, както и руски икони от XIV век.

 

Твърди се, че само за платното на Салвадор Дали босът на NEXO е броил над 800 000 евро. Платната са били купувани от световни аукциони. Според разследващи, картините са задържани като възможна обезпечителна мярка при бъдещи съдебни искове срещу NEXO от страна на ужилени техни клиенти. Само на територията на САЩ, измамените от дейността на криптодружеството са над 93 хиляди.

Източник: Уикенд