Експертиза, направена от Националната художествена академия е установила, че иззетите картини на Пикасо, Салвадор Дали и Матис от столичните домове на босовете на Nexo – Антони Тренчев и Коста Кънчев, са оригинали.

 

Платната са закупени през последните три години от аукциони. Платната са на обща стойност, надхвърляща 1.5 млн. евро, твърдят експерти. На този етап картините все още се съхраняват под строга охрана в Художествената академия и по всяка вероятност в най-скоро време ще бъдат преместени на по-сигурно място.

 

Междувременно стана ясно, че преди броени дни в софийския дом на Коста Кънчев е бил извършен втори обиск заради постъпила оперативна информация, гласяща, че в таванско помещение и съседно жилище, което не се води официално на името му, се съхраняват ценности и предмети на изкуството. 

 

Запознати твърдят, че при извършения повторен обиск на дома на Кънчев са иззети още няколко картини, скъпи часовници и скъпи предмети, описани в протокол пред свидетели.

Баща му за малко да бъде арестуван, тъй като отказал да сложи подписа си като свидетел. На всичкото отгоре си позволил да псува и обиждал на корупция органите на реда.

Източник: Уикенд