Оперният певец със световна кариера Михаил Светлев е от малцината, които не са се възползвали от известността си. споделя, че нито веднъж не отишъл в Министерството на културата, за да изтъква заслугите си. не протегнал и ръка за награди.

 

Правил всичко, което е по силите му в името на изкуството и родината, която безумно обича, но сам. Наскоро той отпразнува 80-я си юбилей, а животът му до голяма степен напомня приказка.

 

Оперният певец Михаил Светлев се чувства щедро възнаграден от живота

Майка му Велика го възпитава строго, следвайки вярването, че детето се целува само, докато спи. Баща му Матей пък стига до служба в унгарската, а лед това и в японската легация.

За малкия Мишо често се грижи баба му, която той наричал „майка Мария“.  Тя от малка била дадена в дома на чужди хора, където да помага в домакинството. През войната загубила първия си съпруг и брат си, от които й останал само един Орден за храброст. Починали и дъщерите от първия й брак, а по-късно загубила и внука си. Не й останали сълзи от мъка и често палела кандилото пред иконата у дома.

 

Още от малък Михаил е принуден да работи – поливал градините и парковете от десет вечерта до четири сутринта по Орханийското шосе. Именно тези тъжни спомени от детството му дали да разбере колко е труден животът. В същото време обаче се научил и да се справя сам, без да се оплаква. По настояване на дядо му завършва Духовната семинария, което се оказва решаващо в живота му, тъй като именно вярата в Бог му помага цял живот. В един момент прекратява следването по богословие, тъй като няма кой да го издържа.

 

Мечтае да излезе от България и покрай работата си в Слънчев бряг, където помага в обзавеждането на нови хотели, се запознава с красивата шведка Мона, която слуша оперна музика и твърди, че гласът му напомня до голяма степен този на известния Марио дел Монако. Така на 22 години за пръв път отива на опера. Влечението му към италианските канцонети и потенциалът, който има в гласа си го въвеждат в класиката.

 

Съдбовна е срещата му с вокалния педагог Стоян Кисьов, който е братовчед на великия тенор Тозор Мазаров. Той оценява подобаващо дарбата на Светлев и започва да го обучава в стила белканто. През 1970 г. заминава за Байройт, където се среща с диригента Бернхард Ланг, асистент на Пиер Булез, който му урежда прослушване и го ангажира за операта в германския град Пасау. Именно там изгрява звездата на бъдещия световен тенор.

 

Кариерата му се развива светкавично. Сред партньорите му са прославените български певци Гена Димитрова, Анна Томова, Райна Кабаиванска, Николай Гяуров и Никола Гюзелев. Има творчески изяви и с Монсерат Кабайе, Мирела Ферени, Рената Ското, Фиоренца Косото, Елена Образцова, Евгений Нестеренко, Пиеро Капучили, Ренато Брузон. Ценни са и срещите му с Марио дел Монако в Щутгарт и Франко Корели в Рим.

Смята за голяма награда това, че чуждестранните медии го сравнявали с най-именитите тенори.

Източник: Уикенд