22-годишното момиче е по-заето от всякога да изживява мечтите си на поп звезда, а приживе тя е възхвалявана като един от най-напредничавите и футуристични изпълнители в поп музиката. Новаторската R&B певица израства твърдо решена да пробие. След като продава два милиона копия Алия става официално известна. Смята се, че дори е подписала договор за участие в продълженията на "Матрицата", но така и не е участвала. Загинала в самолетна катастрофа, нейното име изплува покрай обвиненията в сексуално насилие срещу Ар Кели и слуховете, че рапърът е бил женен за нея, когато тя е била само на 15 години.

За Алия:
Алия Дана Хоутън е родена през 1979 г. в Бруклин. Кръщелното ѝ име произлиза от арабското "Али", което в превод означава "най-висш" или "най-издигнат". Тя, естествено, е привлечена от сценичните изяви, които нейната майка, вокалистката Даяна, мъдро забелязва, като я записва на уроци по пеене още като дете. Работата на баща й в складовия бизнес отвежда семейство Хоутън в Детройт, където Алия посещава католическо училище. Дълго преди смъртта си тя е решена да стане звезда. Започва да се явява на прослушвания за телевизионни предавания още в гимназията и участва в популярна програма за таланти, когато е на 11 години. Покрай чичо си, който е адвокат за развлекателната индустрия, тя се сближава с Ар Кели по онова време и благодарение на него става известна.

Брак, тормоз, и още нещо...
Кели и Алия бързо се сближават. Тогава 27-годишният мъж й е наставник и продуцира дебютния ѝ албум "Age Ain't Nothing but a Number" през 1994 г. Когато започва да го записва в Чикагската звукозаписна компания в Илинойс, Кели е и творческият ум в студиото, действайки като автор и изпълнител, в допълнение към продуцирането на проекта. Носителят на "Грами" дори дава името на албума и се превръща в движеща сила в кариерата ѝ.

Aaliyah – Трагичната смърт на една блестяща звезда, угаснала на върха на блясъка си

След излизането на "Age Ain't Nothing But A Number" за "принцесата на R&B" започват да излизат различни теории. Някои твърдят, че работните й отношения с Кели не само са се превърнали в романтични, но двойката всъщност тайно се е "бракувала". Смята се, че това е станало, когато Алия е била на 15 години. Сватбата се състояла в хотел в Чикаго.

"Подписано, запечатано, доставено, твоя съм"
Списание "Vibe" потвърждава слуховете, като публикува доклад с копие на брачното свидетелство на двамата. В документа е посочена дата на подаване на заявлението, като бракът е сключен в Розмонт. Въпреки че датата на раждане и възрастта на Кели са посочени правилно в брачното свидетелство, Алия неправилно е вписана като 18-годишна.

Години по-късно бившият член на екипа на Кели Деметриус Смит твърди в книгата си "The Man Behind The Man", че тя дори е била бременна с бебето на Кели. Медията го публикува през декември същата година със заглавие "Подписано, запечатано, доставено, твоя съм". Междувременно Кели и Алия отричат бракът да се е състоял. "Когато хората ме питат, им казвам да не вярват на всичко", казва самата тя няколко дни след излизането на този брой на списанието. "Ние сме близки и хората го приеха по грешен начин."

Aaliyah – Трагичната смърт на една блестяща звезда, угаснала на върха на блясъка си - Снимка 2

Снимка: Getty Images

Въпреки това няколко години по-късно в. "Chicago Sun Times" публикува съобщение, че Кели и Алия колкото и да са отричали брака си, в крайна сметка са го анулирали. След като Кели бива обвинен в тормоз под всякаква форма, били подписали споразумение, според което са прекъснали всички лични и професионални контакти и са избягвали да правят публични коментари един за друг. Кели не признава никаква отговорност или провинение, но плаща на Алия сто долара, а тя и родителите ѝ го освобождават от всякакви бъдещи правни претенции, свързани с "емоционален стрес" и "физическо нараняване или емоционална болка", които той може да е извършил срещу нея. В споразумението са посочени и двама наблюдатели, които да гарантират, че Кели и Алия спазват условията му.

Чичо й, заради когото се случва запознанството никога не е коментирал официално раздялата им.

Как заснемането на музикален видеоклип доведе до смъртта на Алия:
След като бракът е анулиран месеци по-късно заради възрастта й, Алия започва да се среща със съоснователя на "Roc-A-Fella Records" Деймън "Дейм" Даш. Макар че публично омаловажава прясната им връзка като платонична, по-късно Дайм Даш казва пред MTV, че двамата сериозно са обсъждали да се оженят. През лятото на 2001 г. Алия е заета с промотирането на третия си самостоятелен албум. Той е оценен положително от критиката и заема второ място в класацията на американския "Billboard 200". След като част от снимките са приключили в Маями, тя заминава за островите Абако с продуцентския си екип, за да завърши видеото. Снимките са до голяма степен приятни, на тропически места. На 24 август Алия и останалите се събуждат преди изгрев, за да заснемат сцени. На следващия ден тя снима на борда на лодка с няколко танцьорки. "Тези четири дни бяха много красиви за всички", казва режисьорът пред MTV. "Всички работихме заедно като едно семейство. Последният ден, събота, беше един от най-хубавите, които съм имал в този бизнес. Всички се чувстваха част от нещо специално".

Причината, поради която самолетът на Алия пада:
Този красив спомен е последван от един от най-трагичните инциденти в съвременната история на музиката. Когато Алия приключва снимките на сцените си ден по-рано от предвиденото, екипът ѝ няма търпение да стигне до Маями още същата вечер. Според CNN на "борда" са били осем души. Никой не обръща внимание на предупреждението, че самолетът е претоварен, което води до смъртта на Алия.

Малко след излитането той се разбива. По-късно Националният съвет за безопасност на транспорта съобщава, че свидетели са видели как се е издигнал от пистата, след което е паднал и се е разбил в блато, намиращо се малко след края й. Фюзелажът избухва в пламъци, при което загиват всички. Според книгата "Baby Girl: Better Known as Aaliyah" тя е протестирала срещу малкия самолет и е отказала да се качи вътре. Но в последния момент член на обкръжението ѝ дава успокоително, за да ѝ помогне да заспи, след което пренася тялото ѝ в безсъзнание на борда минути преди излитането.

Aaliyah – Трагичната смърт на една блестяща звезда, угаснала на върха на блясъка си - Снимка 3

В крайна сметка смъртта на Алия е обявена за случайна. Тялото ѝ е намерено на 20 метра от останките на самолета. Разследването установило, че е починала след "тежки изгаряния и удар по главата". Според "The Sun" тя е преживяла и силен шок, който е увредил сърцето ѝ. Междувременно властите установяват, че пилотът дори не е бил одобрен да управлява и е излъгал, за да получи лиценз. Едва през 2002 г. токсикологичен доклад показва, че в кръвта му имало кокаин и алкохол.

Шест дни след смъртта на Алия се провежда нейното погребение в Лойола в Манхатън.

Ролята на Ар Кели:
В долен Манхатън той е съден за рекет и трафик на хора с цел сексуална експлоатация, а най-известното му протеже и жертва е покойната Алия. Макар мнозина да смятат, че Кели е посегнал на покойната звезда или по-лошото, че има пръст в трагичната й смърт, актьорът Исая Уошингтън, който е работил на терен с певицата, твърди в интервю за "Billboard", че не е била жертва. Той признава, че Кели се е "влюбил" в нея, тъй като била "мистериозна" и "прекалено зряла за възрастта си". 

Aaliyah – Трагичната смърт на една блестяща звезда, угаснала на върха на блясъка си - Снимка 4

От гледна точка на 2023 г. е трудно да си представим как скандал за сексуална злоупотреба, в който са замесени две от най-големите имена в музиката, няма да провали кариерата на предполагаемия насилник. Но Кели процъфтява като изпълнител и продуцент - продава над сто милиона записа, включително свои собствени и такива, които е създал за други изпълнители.

Източник: dir.bg