Учени от Австралия извършиха изследвания и след анализ на резултатите си откриха, че около 30 000 случая на рак на гърдата може да се предотвратят през първите години, ако жените прекратят консумацията на алкохол и поддържат нормално тегло.

Според тях рисковете от рак на гърдата се значително по-големи, ако жените пият алкохол всеки ден.

"Научихме, че настоящото ниво на затлъстяване и наднормено тегло допринеася за най-голямата част от случаи на рак на гърдата, които могат да бъдат избегнати – 17 500 случая през следващото десетилетие. За алкохола те са 11 600", споделя д-р Маарит Лааксонен.

В същата седмица друг екип учени откри, че антибиотикът клофазимин може да се използва при химиотерапията за лечение на напреднал рак на гърдата. Според професор В. Катанаев, който ръководи Катедрата по фармакология в Медицинския факултет в Женева, този антибиотик забавя значително растежа на тумора и метастазите.

Екипът от учени от Биомедицинския факултет от Швейцария, Университетът в Лозана и Женева, заедно с Университетската болница в Женева, публикува резултатите от задълбочените си изследванията в медицинските издания. Според една от статиите, антибиотикът клофазимин, известен като лекарство срещу проказа, може да бъде използван по време на химиотерапия за една от най-тежките форми на рак на гърдата. Изследвания върху гризачи доказват, че този антибиотик действа като блокер на WNT-сигналните пътища, които подпомагат растежа на тумора и разпространението на метастази.

Източник: blitz.bg