Васил Грудев - бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) е избраникът на премиера на ГЕРБ Николай Габровски за шеф на едно от най-богатите министерства – Земеделското.

Буквално преди броени минути Габровски се похвали пред медиите, че посочените за министри били заслужили уважението в своите области.

Това със сигурност не се отнася за лявата ръка на Десислава Танева – Васил Грудев, който докато управляваше най-големия разпределител на европейски пари – ДФЗ, влезе в криминален сюжет – завел опасно близката си служителка Цветелина Савова на разходка в Париж, маскирана като служебна командировка.

Престъпно е, че двамата се намърдали в супер скъп хотел срещу 15 000 лева на нощ за сметка на данъкоплатците!

Историята е достойна за разследване и тотална ревизия на цялата работа на Грудев още от времето, когато бе зам.-министър на земеделието, когато се разиграл и скандалният воаяж.

„Сътрудничката” на Грудев всъщност е негова бивша съветничка. Младата дама явно е заслужила жест на внимание не само от страна на щедрия чиновник, но и от българските данъкоплатци, след като двамата делили едно легло в президентски апартамент в Париж за сметка на Министерството на земеделието.

При посещението си във френската столица в качеството си на служебен министър Грудев наел президентски апартамент в един от най-скъпите хотели за сумата от 15 000 лв. – жест, достоен за милионер.

 

В същия апартамент е регистрирана и съветничката Савова, а обяснението е повече от инфантилно – да се спестят държавни пари, като не наемат втори апартамент.

Същият „заслужил” номинация за земеделски министър „експерт” бе набъркан и в афера с предлагане на 500 000 лева подкуп на служебния министър на земеделието проф. Христо Бозуков, за да го остави на поста и далаверите на шайката ГЕРБ да продължат. Скандалната новина сподели с нас брилянтен източник от фонда.

Пак в земеделието под „мъдрото” ръководство на назначената от месарите-олигарси Десислава Танева и тогавашния шеф на Държавен фонд „Земеделие” Васил Грудев се раждаха „бисери”, достойни за учебниците, разкри Narod.bg.

Наша проверка в сайта на ДФЗ показа, че Националната програма по пчеларство, в която поне по документи през 2021-а трябваше се налеят 8 млн., се рекламира със снимка на… муха?!

Името на Грудев по време на управлението му в ДФЗ бе забъркано в схема, по която се пълнеха чекмеджета по времето на ГЕРБ. „Изнудването става по следния начин – срещу определена сума, често до 50% от дадената от фонда, се обещава на даден фермер, че няма да бъде изтеглен за проверка на нивите му на място.

При тегленето на имената на онези, които ще бъдат проверени на терен, за да се види дали изпълняват договора си с ДФЗ, се задават специални критерии в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), така щото определени имена на фермери, които са се „откупили“, да не бъдат проверявани.

Самото теглене се прави толкова пъти, колкото е нужно, за да може напечатаните на листче имена да не излязат за проверка, понеже вече са си платили.

Ето това е „експертът”, който премиерът на хунтата Николай Габровски иска да набута отново на държавната ясла, за щастие, шансът да мине корупционният номер клони към нула.

Източник: crimesbg.com