Билла и Пени се оттеглят от българския пазар, стана ясно в началото на седмицата. Собственик на двете големи хранителни вериги е германската компания REWE, която не вижда смисъл да продължава да оперира на скромния български пазар.

Въпреки че управителните тела и на двете компании отричат новината, тя е потвърдена от пет независими източника, съобщава Капитал.

Преговорите за продажбата на хранителните вериги са в напреднал стадий, има поне две конкретни подадени оферти, както и реален шанс до два месеца продажбата да стане факт.

Немският собственик на Билла се опита да се оттегли от Източна Европа още през миналата година като обяви за продажба магазините си в България и Румъния. Изключително право да води преговори като купувач получи голям фонд за дялови инвестиции, базиран в Лондон, но до сделка така и не се стигна.

Сега немците са сложили на тезгяха само бизнесът в България – всички обекти на Билла и дискаунтъра Пени. У нас има 91 магазина с първата марка и 49 с втората.

Сериозен интерес към тях да проявили най-малко двама български купувачи. Запознати с подробностите около водените преговори за продажба посочват имената на Пикадили-Карфур и Белла България.

 

От мениджмънта на Пикадили-Карфур заявяват, че нямат информация, че Билла се продава и не могат да коментират. Белла България също отричат да са подавали оферта. Мълчи и консултантът на продавача по сделката Deloitte.

Все още не са публикувани финансовите резултати на Билла България и Пени маркет България за 2014 г. През 2013 година Билла е реализирала приходи от 497.3 милиона лева и 11.54 милиона лева загуби. Загуба от 24.19 милиона лева е реализирал Пени маркет България, приходите на веригата са 195 милиона лева.

Според финансови експерти цената на двете хранителни вериги е около 360 милиона лева. Ако предвижданията им са верни, това ще бъде една от най-крупните сделки за годината.

Източник: Капитал