Задават се нови неприятности за местната двойка олигарси Караджов и Чомакова

Брутална гола сеч, която е забранена съгласно законовите наредби, се извършва в горите, стопанисвани от Държавното горско стопанство (ДГС) „Ихтиман“, алармираха пред breaking.bg еколози и полицаи, които вече са започнали разследване по сигнала.

Монополист там е дърводобивната компания „Експрес 79“, чийто пълномощник Емил Караджов живее на семейни начала със скандалната кандидатка за кмет на Ихтиман Милена Чомакова.

Миналата седмица breaking.bg съобщи, данъчните на Румен Спецов са запечатали бензиностанцията на Чомакова и са й наложили рекордна санкция от 25 хиляди лева, тъй като обектът работел без разрешително за търговия с горива. Сега интимната двойка местни олигарси имала нови неприятности с Икономическа полиция заради незаконната сеч в държавните гори над Ихтиман.

Според сигнала на еколозите, които предоставят и съответния снимков материал, е направена плетеница от пътища, които са на по-малко от 40 метра разстояние един от друг.

Икономическа полиция разследва незаконна сеч в горите на Ихтиман

Икономическа полиция разследва незаконна сеч в горите на Ихтиман - Снимка 3 Икономическа полиция разследва незаконна сеч в горите на Ихтиман - Снимка 5

Икономическа полиция разследва незаконна сеч в горите на Ихтиман - Снимка 7

Икономическа полиция разследва незаконна сеч в горите на Ихтиман - Снимка 9
Безразборната сеч край Ихтиман.

Насажденията са разстроени, и „е изваден скелета на гората“. Увреден е също така подраста. Според сигнала „се режат немаркирани дървета и се маркират след като се отсечени“. Нарушенията умело се прикривали от служители на ДГС „Ихтиман“, данните за които обаче са предадени на полицията.

Еколозите твърдят още за натиск от дърводобивния монополист да се преправя досието на отдела и да се извършва премаркиране и отбелязване на новоизградените незаконни пътища. Не на последно място товарните камиони, които извозват трупите, си системно се претоварвали, а в превозните билети се записвали доста по-малко количество дървесина.

„Задава се голямо разследване на безобразията в държавните гори до Ихтиман“, обобщиха ситуацията източниците на breaking.bg от МВР.