Работа в продължение на четири дни седмично с по десет часа на ден е опция, която поискаха около половината от анкетираните, участвали в специално изследване на пазара на труда. В изследването взеха участие над 2000 души.

"За мен идеята изглежда обещаваща, но близо 90% от хората изразиха желание да работят с различни графици, отколкото стандартната 5-дневна работна седмица. Този тенденции се наблюдава не само в България, но и в цяла Европа, САЩ и Япония - по целия свят, научихме от изследването", коментира експертът по човешки ресурси Петър Джугански.

Той добави, че някои страни като Белгия и Португалия вече провеждат реални експерименти в тази посока.

Това е: България минава на 4-дневна работна седмица

"Експериментите в много от тези страни се оказват успешни, а във Великобритания мнозина компании вече прилагат подобни модели на работа. През този период фирмите често получават финансова подкрепа, но важно е да се отбележи, че този модел не е приложим във всички индустрии. В някои от тях не може да се наемат повече работници. Засега 4-дневната работна седмица е възможна само в определени области", обясни Джугански.

Експертът подчерта, че работодателите в България към момента обаче не са склонни към такива гъвкави работни графици.

"Ние сме една от държавите в ЕС, в които много малък брой хора работят по-малко часове. Пример за това е Нидерландия, където значителен процент от мъжете и жените работят на непълен работен ден. В България много работодатели не разглеждат подобни възможности", сподели специалистът.

Източник: blitz.bg