Наскоро пловдивските активисти на Костадин Костадинов се похвалиха, че „Възраждане“ е направила поредния пробив в Общинския съвет. Симеон Петров е избран за председател на Комисията по обществен ред, допълват от партията.

 

Едва ли обаче за някого е изненада, че възторжената публикация в социалната мрежа Фейсбук, пропуска да уточни какъв точно е опитът на господина по темата. Истината е, че в града той е по-известен като неуспял търговец на торти и банички.

 

За грозящата го заплаха от арест и повдигане на обвинения заради афери с данъци, едва ли може да очакваме информация от негови другари. Поне докато прокуратурата не си свърши работа. Запознати обаче разкриват, че разследването срещу Симеон Петров е в напреднала фаза и предстои повдигане на обвинение заради съмнителните действия на фирмите му. Иначе по време на предизборната кампания възрожденецът се представяше като яростен борец срещу корупцията, обещавайки да спре моментално кражбите в община Пловдив.

Ще влезе ли съветник от „Възраждане“ в зандана заради афери с данъци?

Преди да стане общински съветник, представящият се като експерт по фармация Симеон Петров се препитава като собственик на пекарна. Баничките и курабиите, които продава от името на фирмата си „Масив МВ 18“, така и не са оценени подобаващо от съседите му в кв. „Тракия“. Баничарницата постепенно започва да трупа загуби, а при проверка на НАП са открити нередности при отчитане на оборота и плащането на ДДС. В опит да се спаси от отговорност, копейкаджията се самозаличава като управител на баничарницата. Така фирмата му „Масив МВ 18“ остава без управление, което си е правен абсурд.

 

Друг е въпросът, дали подобна врътка ще му помогне. Ревизията, коя-то му правят данъчните, доказва, че огромна част от финансовите афери са извършени, докато той е управител. Запознати издават, че баничарницата на общинаря „забравила“ да плати близо 40 000 лева ДДС След като задължението е установено от НАП преди няколко месеца, документите са изпратени и на прокуратурата.

 

Данъчните проверяват Симеон Петров и като физическо лице. Направената му ревизия открива, че през последните години е пропуснал да плати над15 000 лв. и още през 2020 г. е осъден от НАП. Отделно от това частен съдебен изпълнител го издирва и заради невърнат кредит на банка от близо17 000 лева.

 

След като фирмата на общинаря Петров „Масив МВ 18“ е заплашена от фалит, той пробва да продава банички с друга компания. Вторият му опит също няма успех и новото дружество набързо натрупва още хиляди левове неплатени данъци. Общинарят от Възраждане“ е издирван от собственика на помещението, където е била пекарната. Оказва се, че след като е изритан за неплатени наеми, от там се „изпарил“ оставен му за  ползване скъп хладилник.

 

За капак, собственикът установява, че е запушена и тоалетната и трябва да се викат майстори, за да отстранят проблема. След отказа на Петров да поеме сметката за отпушване на канала и да плати изчезналия хладилник, собственикът завежда дело и го печели. Е, не е ясно дали и до момента си е взел парите…

 

Колкото и абсурдно да звучи, пловдивският общинар Симеон Петров далеч не е единственият кадър на „Възраждане“, забъркан в данъчни афери. Организационният секретар на партията Николай Дренчев също има годишен навик да не се разплаща с хазната. Към днешна дата фирмите на Дренчев дължат над 400 000 лева невнесено ДДС към бюджета. А за общински съветник в София партията набута човек, избягал от затвора в Шри Ланка!

Източник: Уикенд, crimesbg.com