Докато едни страдат от главоболие много рядко, то при други главоболието се появява по всякакъв повод, а трети пък са наказани с мигрена. Вероятно сте забелязали, че голямо влияние върху главоболието оказва това какво консумираме и пием.

 

Ето кои са основните фактори, отключващи пронизващата болка в главата:

ВОДА

Тя определено е благоприятен фактор за хора, които са имали поне две средно-тежки или повече от пет слаби пристъпа на главоболие за месец. Приемът на повече вода (поне 1.5 л. над обичайното количество) води до значително подобрение на усещането, макар броят на пристъпите да не намалява. В случай обаче, че приемате по 2 л. вода дневно, трябва да увеличавате количеството много внимателно, тъй като и прекомерният прием на вода е вреден.

 

С какво да внимаваме при главоболие

КОФЕИН

Нещата с кофеина са доста сложни – понякога влошава главоболието, а понякога помага срещу него. Ако страдате от главоболие, след като спрете кафето, това е сигурен знак, че сте пристрастени към него. Другите симптоми на главоболие, са умора, понижена енергия, сънливост, депресия, липса на концентрация, замотана глава и др.

 

Обикновено при любителите на кафе тези симптоми се появяват между 20 и 51-вия час след спирането му и могат да продължат между 2 и 9 дни. Имайте предвид, че една чаша кафе е напълно достатъчна за деня.

 

ГЛАДУВАНЕ

Фастинг диетите, които стават все по-модерни напоследък често пъти са в основата на главоболието. Проучване в Дания е установило, че средно 1 на всеки 25 души страда от главоболие, ако прекара твърде дълго време без храна. Нещо малко за хапване вечер е в състояние да предотврати този вид главоболие. Имайте предвид, че претоварването на стомаха също води до набор от проблеми.

 

АЛКОХОЛ

Главоболието е една от класическите черти на махмурлука. Имайте предвид, че алкохолът обезводнява, което пък на свой ред води до промени в кръвта и кислорода, преминаващи през мозъка. Той може да е и причината за клъстерно или мигренозно главоболие. Затова и според редица изследвания, страдащите от мигрена пият по-малко от онези, които нямат този проблем.

 

ХРАНИ, БОГАТИ НА ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА

Някои мигрени могат да бъдат предизвикани от храни като шоколад, алкохол, сирене и др. Жените с нисък прием на фолиева киселина страдат по-често от мигрени. Достатъчно е прием на 1 мг. фолиева киселина дневно, за да намалите пристъпите.

 

Богати на фолиева киселина са зеленолистните зеленчуци, бобовите растения, семената, пилето, яйцата и цитрусовите плодове.

Източник: Уикенд