Бизнесменът Георги Шулев, който е син на някогашния вицепремиер и министър на труда и социалната политика в кабинета на Симеон Сакскобургготски (2001 – 2005) Лидия Шулева, се готви да напусне скоропостижно България след внезапно прекратеното от прокуратурата досъдебно производство срещу босовете на Nexo и бивши свои съдружници в криптобанката Антони Тренчев и Коста Кънчев.

 

Министерският син бе защитен свидетел на прокуратурата в несбъдналия се съдебен процес срещу Nexo, а според показанията му той е бил измамен и ограбен с над 500 млн. долара от тандема Антони Тренчев – Коста Кънчев.

 

През август 2020 г. Георги Шулев, който е сред основателите на дружеството за търговия с криптовалута, е изхвърлен без предупреждение от управата на Nexo, а портфейлът му с дигиталната валута биткойн е блокиран. През разследващите Шулев е разказал в детайли как бившият депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев и Коста Кънчев, са източили стотици милиони от вложители на Nexo чрез офшорното дружество „Зеус Капитал”, като парите са били вложени основно в покупката на луксозни имоти и вещи, пренасочени към други

 дружества, контролирани от тях, и техни самостоятелни бизнеспроекти.

 

Министерски син трепери за живота си след края на аферата Nexo

Запознати с вече прекратеното разследване срещу Nexo разказват, че малко след като е свидетелствал срещу някогашните си партньори преди около година, Георги Шулев е получил заплаха за живота си. Министерският наследник бил предупреден, че „животът му струва стотинки“, започнал да получава и заплашителни съобщения по мобилни приложения, които се изтривали след прочитане. Заради опасения за сигурността на основния свидетел срещу Nexo от МВР и прокуратурата му назначават постоянна полицейска охрана.

Тя обаче е била свалена без предупреждение на 22 декември – деня, в който стана известно, че разследването срещу босовете на Nexo беше официално прекратено.

 

„Георги Шулев се опасява, че може да стане жертва на кърваво отмъщение от страна на хората, които го ограбиха. Той беше предоставил огромно количество информация за всички финансови машинации, извършвани от Антони Тренчев и Коста Кънчев, но очевидно държавното обвинение е предпочело да не се занимава с казуса. Дни преди разследването да бъде прекратено, прокурор е казал на Шулев, че неговият интерес щял да бъде защитен в Англия – там се води търговско дело за стотици милиони между него и ограбилите го партньори от Nexo. Сега Шулев възнамерява да напусне страната и да се установи в Лондон, тъй като тук животът му е в опасност“, разказва приближен до сина на Лидия Шулева.

 

Неофициално се твърди, че заплахите към Шулев идвали от Владимир Петев, началник на сигурността в Nexo и приближен до ликвидирания от наемен убиец бивш съветник в ДАНС и силов застраховател Алексей Петров. Преди да бъде застрелян по време на своя планинска разходка, Трактора беше сочен като неофициален посредник между прокуратурата и Nexo. Твърди се, че Алексей Петров е отивал на среща с Владимир Петев в ресторант „Воденицата“ именно по казуса с Nexo, когато беше застрелян от наемен убиец. Евентуалното разкодиране на мобилния телефон на покойния бивш командос би осветило сенчестата му роля по решаването на проблемите на Nexo с държавното обвинение, но едва ли това е сред приоритетите на прокуратурата.

 

Министерски син трепери за живота си след края на аферата Nexo - Снимка 2

В навечерието на Коледа от Софийската градска прокуратура изненадващо съобщиха, че съдебен процес срещу босовете и висшите мениджъри на дружеството за търговия с криптовалути няма да има, тъй като разследващите не са открили достатъчно доказателства за пране на пари и финансови измами, извършени в България.

В лаконичното обявление за края на разследването по аферата Nexo изрично се уточнява, че круптовалутите не се регулират в България“.

 

Бързо приключилото разследване срещу бившия депутат от „Реформаторския блок“ Антони Тренчев и съдружниците му в Nexo – Коста Къвчев, Калин Методиев и Траян Николов, е в унисон с обещанието на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов прокуратурата да не държи дела на „трупчета“. Неофициално обаче се твърди, че държавното обвинение се е водило от други подбуди при оневиняването на най-богатите родни криптотърговци, свързани с политическите покровители на Nexo от управляващата сглобка. Служители от действащата без лиценз в България и ЕС криптобанка се оказаха най-големите дарители на „Демократична България“ за 2022 г. благодарение на синхронизирани дарения от по 20 000 лв., а босът в Nexo Антони Тренчев е бивш съдружник в търговски дружества с депутата от ПП – Настимир Ананиев.

 

Упорито се мълви и друго – че през лятото на 2022 г. от Nexo са помогнали на ПП при отцепването на депутати от партията на Слави Трифонов, плащайки на част от отцепниците с криптовалута.

 

„Новата политическа реалност се оказа решаващ фактор за прекратяването на разследването срещу Nexo. Освен това държавното обвинение не разполага с квалифицирани и компетентни по темата кадри, които да съумеят да разплетат сложната схема с криптовалутите и да докажат извършването на престъпления. Прокуратурата би загубила дълги години в събирането на доказателства, без това да й гарантира успех в съда. Заради това и прекратяването на разследването не е сензационно, а логично действие“, коментира столичен прокурор.

 

Акцията срещу Nexo беше проведена на 12 януари м.г., когато антимафиоти нахлуха в офиса на дружеството в София, както и в домовете на босовете на компанията. Арестувани бяха управляващите съдружници Калин Методиев и Траян Николов, но основните акционери Антони Тренчев и Коста Кънчев не бяха заловени, тъй като дни по-рано отпрашиха за Дубай, очевидно предупредени за това, което им се готви. Впоследствие стана известно, че разследването срещу Nexo е стартирало още през 2022 г., но тогава шефът на ДАНС Пламен Тончев не информирал действащия премиер Кирил Петков за образуването на разработка.

 

През есента на 2022 г. в ДАНС постъпва информация от българска банка за серия от съмнителни финансови операции на Nexo. Предполага се, че сигналът е свързан с покупката на офис сграда в столичния квартал „Лозенец“ от кюрдската бизнес фамилия Маджид на стойност 60 млн. евро. През годините е имало и други сделки за милиони между Антони Тренчев и Зеки Маджид и вероятно това е усъмнило финансовите институции.

 

Друг детайл, който привлича вниманието на ДАНС, е покупката на часовници „Ролекс“ на обща стойност близо 5 млн. лв. от официалния представител на марката в България, както и закупуването на над 200 килограма инвестиционно злато от „Табекс“ през есента на 2022 г., разкриват запознати. И до ден днешен не е известен произходът на средствата за луксозните покупки, но предположенията са, че босовете на Nexo са се разплащали кеш, след като преди това са продавали криптовалути от собствения си портфейл.

При акцията срещу Nexo в домовете на Коста Кънчев и Антони Тренчев пък бяха открити оригинали на Пикасо, Салвадор Дали и Матис.

 

Платната са били купени от аукциони в Европа, а някои от тях струват милиони евро. Според запознати картините се държат в един от домовете на Коста Кънчев, където украсяват стените му.

 

Официалният край на разследването на аферата Nexo не решава всички проблеми на родното дружество за криптовалута, през чийто портфейл през годините са минали над 90 милиарда долара – внушителна сума навсякъде по света. Срещу босовете на дружеството се водят серия от търговски дела във Великобритания, Nexo има забрана да оперира на територията на САЩ до 2028 г. Заради това Коста Кънчев и Антони Тренчев вече местят задокеанския си офис в Канада. В IT средите се мълви, че в близко бъдеще името на дружеството ще бъде сменено заради лошата имиджова репутация, с която Nexo се сдоби през последната година и половина и сериозния отлив на инвеститори от Америка и Близкия изток. Смята се, че в момента бизнесът на компанията е спихнал с над 60%, а междувременно заплатите на програмистите и разработчиците са намалени с 25%.

Източник: Уикенд, crimesbg.com