Режисьорът Георги Дюлгеров сбъдна една от своите дълго отлагани мечти и може да се зарадва на постижението си по случай своя 80-и рожден ден.

 

Той завърши снимките на своя нов исторически филм, носещ заглавието "Записки по едно предателство", в който разказва историята на революционера и герой от Априлското въстание – Георги Бенковски, и неговия предател – дядо Вълю. Сценарият на филма е базиран на книгата на Захари Стоянов "Записки по българските въстания", а премиерата на големия екран е планирана за 29 септември – точно в навечерието на 80-ия юбилей на режисьора.

 

Георги Дюлгеров среща в новия си филм Бенковски с неговия Юда

Това е вторият опит на Георги Дюлгеров да създаде филм по "Записки по българските въстания", след неуспеха на неговия първи опит през 1975 година с филма "Да отвориш рана", в който Руси Чанев беше предвиден за главната роля. В новия филм в ролите на Бенковски и Захари Стоянов се изявяват младите звезди от Народния театър Пламен Димов, който ще влезе в ролята на Бенковски и Иван Николов като Захари Стоянов. Големият актьор Ивайло Христов ще изпълни ролята на дядо Вълю.

 

 „Този филм е за едно голямо приятелство между двама силни, достойни мъже. За свободата вътре и извън нас, за невъзможността да бъдеш свободен, ако вътрешно си роб – независимо на кого. Захари Стоянов не прощава предателството на дядо Вълю, той го пожалва. Пожалва го, защото не вярва, че българите сме предателско племе. Вярва, че всеки има собствен път. И историята на един народ е именно това – низ от много лични истории и препречени пътища, които в крайна степен ни показват през какви етапи сме преминали в развитието си като народ“, казва проф. Георги Дюлгеров, режисьор и сценарист на филма, който тази година получи и наградата за цялостно творчество на Съюза на българските филмови дейци.

 

В своите 94 минути филмът предлага верен на спомените на Захари Стоянов поглед към срещата му с Бенковски, опитите му да организира хора, които досега за нищо не са организирани – млади, направо деца, неопитни, неуки, неможещи, всеки един особен, достигнал до различно място в пътя си като човек, желаещ свободата или не съвсем. Захари Стоянов и трима приятели, придружени от още толкова конни жандарми, отиват да арестуват предателя дядо Вълю.

 

На лобното място на войводата Бенковски десет години по-късно дядо Вълю отрича предателството си. Дори присъстващите не знаят кой точно е Бенковски. В техния край го наричат Хаджи Георги. Затова Захари Стоянов описва войводата и негови характерни прояви. Постепенно споменът му навлиза в последните дни на Бенковски: първата среща с дядо Вълю, импулсът у последния да стане свободен човек и неусетната промяна у него, за да се стигне до предателската клопка, в която четиримата бегълци се натъкват на турска пусия. Бенковски е убит. Единствено Захари се спасява. На лобното място жандармите се гласят да арестуват стареца, но Захари пожалва предателя, защото и у него е пресен споменът за робското битие. Дядо Вълю прави метани и пред новите господари.

 

Оператор на филма е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров – Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева – студентка на Георги Дюлгеров. Самият режисьор е родом от Бургас и е потомък на бежанци от Егейска Македония и Одринска Тракия. Историческата тема му е особена близка. Той е режисьор и съсценарист заедно с Руси Чанев на един от най-добрите сериали преди 1989 г. „Мера според мера“, посветен на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.

 

Георги Дюлгеров е изключително доволен от работата си с Пламен Димов и Ивайло Христов. Младият актьор, който се превъплъщава в Бенковски, за пръв път се снима във филм на режисьор. С Ивайло Христов режисьорът е работил и преди. „За първи път го снимах в „Мера според мера“, където изигра двама братя близнаци, но през 1988 г. седнахме и написахме сценария на „АкаТаМус” като съавтори и тогава много се сближихме. Изяли сме необходимата торба сол заедно... Снимал съм го и в „АкаТаМус”, „Черната лястовица”, „Буферна зона” и сега – в новия филм. Ивайло, в интерес на истината, е човек, който си казва какво мисли. И той имаше своите конструктивни предложения по сценария. Благодарение на него намалихме страшно много диалога, пипнахме драматургията към един по-крими момент. Той е невероятен актьор”, не пести суперлативи Дюлгеров.

 

„Пламен Димов като Бенковски и Иван Николов като Захари Стоянов също ги снимам за пръв път. И двамата ми напълниха душата. Много съм доволен от тях. Правят много добри роли. Много всеотдайно работиха”, щастлив е именитият режисьор.

Източник: Уикенд