Корупция и безнаказаност сред българските прокурори, липса на разследвания и руско влияние в партии, служби за сигурност и медии. Това е само част от картината в България, която описва авторитетно британско издание “Файненшъл таймс“ (Financial Times) в обширна разработка за военната индустрия и българската помощ за Украйна.

Според изданието именно тези проблеми са сред причините, посочени от няколко столици на ЕС, за блокиране на присъединяването на България към Шенген.

В публикацията са цитирани оръжейният търговец Емилиян Гебрев, военният министър Тодор Тагарев и анализатори.

Гебрев: Руски убийци и диверсанти се целят в оръжейната индустрия 

Български оръжеен магнат, който е преживял два руски опита за убийство, алармира за кампания по саботаж, която Москва води от години, опитвайки се да прекъсне важни оръжейни доставки за Украйна.

Емилиян Гебрев, чиято компания “ЕМКО“, произвежда голяма част от българската продукция на боеприпаси и танкови снаряди по съветски стандарт, доставяни на Киев, заяви пред „Файненшъл таймс“, че руски саботьори активно са се насочвали към неговите фабрики и складове.

Включително след пълномащабната инвазия на руския президент Владимир Путин в Украйна миналата година.

„Руските заплахи означават, че трябва да се предприеме нов набор от мерки на национално ниво, както и на ниво алианс“, пише Емилиян Гебрев в отговори на въпроси, изпратени по електронната поща.

Гебрев казва, че агентите на руското военно разузнаване (ГРУ), които са се опитали да го убият два пъти през 2015 г., „очевидно са действали по заповед от много високо ниво в Москва“.

По думите на Гебрев нито един руски агент не е заловен или подведен под отговорност във връзка с отравянията и експлозиите в обектите на компанията му. Неуспех, за който Гебрев обвинява продължаващото влияние на Москва.

Според анализатори и правителствени служители, цитирани в публикацията, руската намеса, която обхваща и политически партии и медии, застрашава амбицията на България да увеличи производството на оръжия и боеприпаси от съветската епоха, използвани от Украйна и клиенти от целия развиващ се свят.

Руско влияние в прокуратурата и службите за сигурност

Според Гебрев и други източници България остава основен район на действие за руските агенти. Те твърдят, че проникването е особено силно застъпено в прокуратурата и службите за сигурност на страната.

„От Студената война насам България е твърде открита и отпусната, което предлага удобна среда за свободното действие на агентите на ГРУ“, казва Гебрев.

Изданието припомня, че Гебрев беше отровен през 2015 г. с нервнопаралитично вещество, подобно на новичок – веществото, използвано три години по-късно при опита за убийство на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал на британска земя.

В случая на Гебрев нервнопаралитичното вещество е било размазано върху дръжката на вратата на колата му на паркинг в София. Той изпада в кома за няколко седмици, но се възстановява.

Няколко месеца по-късно в лятната си къща той започва да проявява подобни на отравяне симптоми и е откаран в болница, където му е оказана медицинска помощ.

Българските прокурори разследват трима агенти на ГРУ, заподозрени, че са боравили с нервнопаралитичното вещество, и ги обвиняват в „опит за убийство“.

През 2020 г. обаче производството е спряно, като властите се позоват на забавения напредък и липсата на международна правна помощ.

Кой разследва прокурорите?

Експерти са посочили, че „ЕМКО“ е една от малкото компании, които произвеждат съветски стандартни 125-милиметрови танкови снаряди извън Русия, които украинските сили все още използват за стария си танков парк. Именно този капацитет на компанията може да е сред причините българският производител да е обект на опити за саботаж.

„Руснаците се интересуват много от нашите съоръжения и от хората, които ги поддържат. Въпросът е как българските власти могат да защитят индустрията и физическите лица собственици. Провалени разследвания, унищожени доказателства – това е проблем. Кой разследва прокурорите?“, казва български служител, пожелал анонимност.

За първи път „ЕМКО“ става обект на нападение през 2011 г., когато експлозия поразява един от складовете му в Централна България. Гебрев посочва, че това е бил първият акт на саботаж срещу неговите заводи – твърдение, което не е потвърдено от официално разследване.

През годините се случват и други взривове, включително експлозия през 2022 г. и голям пожар тази година в завода на „ЕМКО“ в Карнобат в Източна България.

Подобни инциденти са се случвали и при други производители на оръжия, без властите да разследват обстоятелствата, казва той.

„Няма никакъв резултат по нито един от повече от десетте случая, свързани с руски терористични актове и шпионски мрежи в България“, казва Гебрев.

„Всички разследвания са или прекратени, или спрени и нито едно не е внесено в съда.“

Корупцията сред българските прокурори и липсата на разследвания на престъпното им поведение заемат видно място в докладите на Европейската комисия. Прокурорската безнаказаност и продължаващото влияние на Русия също са сред причините, посочени от няколко столици на ЕС, за блокиране на присъединяването на България към Шенгенското пространство без граници.

Наскоро избраното прозападно правителство в София обеща да ограничи руското влияние, а през юни главният прокурор беше принуден да напусне поста си, припомня изданието. Съдебна реформа затрудни прекратяването на делата за корупция и организирана престъпност. Гебрев заяви обаче, че това е начало и предстои да се направи още много.

„Прокуратурата и предишното ръководство на Националната служба за сигурност (ДАНС) са участвали в систематичното и масово прикриване на… диверсионните действия на руски агенти, включително експлозиите в нашите складове и опита за отравяне с новичок“, посочва той.

ДАНС заяви, че в последно време е „предприела редица мерки“ за ограничаване на руското влияние и е разкрила „безпрецедентен брой случаи на руска злонамерена шпионска дейност“.

Веселин Иванов, говорител на българската прокуратура, каза, че твърденията за руска инфилтрация „категорично не са верни“ и че новото ръководство се е ангажирало да реформира институцията.

Той каза, че прокурорите са документирали „престъпната дейност“ на агентите на ГРУ и са ги подвели под наказателна отговорност. Но тъй като Русия не екстрадира свои граждани, „нямало как да бъдат изправени пред съда“.

За експлозиите, Иванов посочи, че службата му е регистрирала четири инцидента, при които са унищожени продукти, предназначени за износ в Грузия и Украйна.

София е повдигнала обвинения на шест лица, за които е известно, че са служители на ГРУ, казва той.

Новото правителство разчита, че оръжейната индустрия на страната ще стимулира икономическия растеж в най-бедната страна членка на ЕС.

Източник: narod.bg