Утре в Съдебната палата ще се гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и останалите задържани по време на мащабната акция в сряда на ДАНС, ГДНП и СГП за разкриване на контрабандни канали.

Както ПИК първи съобщи, рано сутринта в хотел “Маринела” беше задържан Марин Димитров, смятан за доверен изпълнител на Николай Николов-Паскал, сочен като наследник на боса на цигарената контрабанда в България Иван Димитров-Доктора, показно разстрелян през февруари 2006 година. По същото време в софийското му жилище беше задържан и Стефан Маринов Димитров.

В разговор по телефона бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че Стефан Димитров е влизал в кабинета на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков като у дома си, даже ми обясни, че е ползвал служебния вход на министерството за ведомствени автомобили, откъм градинката на черквата “Свети Седмочисленици”.

Според достоверни източници наблюдаващият прокурор ще представи веществени доказателства, съдържащи скандални смс-и, имейли, видеонаблюдения, свидетелства на очевидци.

Една от екзотичните снимки показва Живко Коцев и Стефан Димитров голи до кръста, излегнали се на шезлонги до басейн, вероятно на хотелски спа център, научих от разследващите. При обиска в дома на главния секретар на МВР, който ненадейно подаде оставка “по лични причини” в сряда, а по-сетне обясни в писмено обръщение към колегите си, че напуска системата на МВР, е намерен часовник, оценен на 50 000 евро. За луксозното бижу се предполага, че е личен подарък от Стефан Димитров; намерена е снимка на двамата, на която елитният полицай е с въпросния часовник.

 

В софийския дом на Стефан Димитров е намерена снимка с разпилени на пода множество пачки по 50 евро, експертизата ще установи дали банкнотите са истински или фалшиви.

При обиска в къщата на Стефан Димитров е намерена чанта на бременната му съпруга с наличност от 130 000 евро.

Свидетели са очертали близост на кръга Бойко Рашков – Марин и Стефан Димитрови - Петя Банкова. Според един от тях шефката на Агенция “Митници”, назначена от финансовия министър Асен Василев на 20 февруари, е представяла Стефан Димитров като много успешен бизнесмен, отлично познаващ работата на митниците в страната, който можело да играе ролята на съветник.

Петя Банкова, бивш служител на ДАНС, е претендирала, че е близка с Петко Петков, бащата на Кирил Петков, който й бил осигурявал покровителството на Алексей Петров.

Според полицейски източници намерена е снимка в ресторант на Бойко Рашков с Венци Кирчев, директор на ГДНП, който контролираше арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова на 17 март 2022 година, обявени от съда за незаконни.

Вчера в парламента, когато попитах Бойко Рашков имал ли е близки отношения с Марин и Стефан Димитрови, той отговори, че Марин Димитров е ходил в кабинета му, така както и други например: Ивайла Бакалова, Владислава Цариградска, Николай Стайков… Обаче според разследващите съседи на бившия вътрешен министър и сега депутат от “Продължаваме промяната” са свидетелствали за повтарящи се автомобили, паркирани пред разкошния му дом в София; между тях са били колите на Марин и Стефан Димитрови.

Днес, след представянето на служебния кабинет на Димитър Главчев пред президента Румен Радев, тичах след ген. Атанас Атанасов с въпроси за неговото протеже Живко Коцев, но то мълча през цялото време от президентството до партийния дом.

Най-любопитна политически е интригата с Асен Василев. Освен че защити и похвали Петя Банкова като най-добрият митнически шеф, заловил рекордни количества наркотици (всъщност акцията в Бургас е дело на полицията!), той ще трябва да отговаря и за работата на Павел Тонев - той какво е свършил като директор на Агенция “Митници”, преди да подаде оставка и да стане съветник на финансовия министър - къде точно е стоял във веригата от София до митниците в страната и как е борел контрабандата. Кой е разпънал чадър над Николай Николов-Паскал? Той се издирва след обвинението, че е член на престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Според източници от Хасково Асен Василев е заявявал, че ще натисне вътрешния министър Калин Стоянов, така че началник на ОДМВР-Хасково да стане Недан Хаджиев - сочен от местните хора за протеже на Николай Николов-Паскал).

Той е бил назначен за заместник-директор на ОДМВР-Хасково, от Бойко Рашков след ходатайство на Марин Димитров. Тази закана Асен Василев е отправил преди местните избори през 2023 година. Недан Хаджиев в момента е оперативен работник в криминалната дирекция на ОДМВР-Стара Загора, където почти не ходи на работа, защото е в болнични и отпуски, твърдят източници от полицията.

Дали и докъде ще бъде разкрита ролята на Бойко Рашков от прокуратурата - не знам и не очаквам много. Имам печален опит със запитвания по ЗДОИ до КПКОНПИ за проверки на имотното му състояние по времето, когато Кирил Петков искаше “на живот и смърт” Бойко Рашков да стане председател на КПКОНПИ, получих отказ от комисията, която съдих, но и съдът потвърди отказа, защото се отнасяло до лични данни.

Соня Колтуклиева

Източник: pik.bg