Няма нищо по-лошо от това да посетите дестинацията на вашите мечти и да останете разочаровани. Но и няма нищо по-хубаво от това да бъдете поразени от град, за който не сте имали големи очаквани.

Потребителите на платформата Reddit направиха  класация на 6-те най-красиви подценени градове в Европа. Места, които незаслужено попадат в периферията на туристическите атракции на континента и не им се отдава нужното внимание. Оказва се, че един от тях е в България.

Чужди туристи за наш град: Идеалният в Европа!

 

След като най-емблематичните дестинации в Европа страдат от прекомерния туризъм и вземат мерки срещу него, хубаво е да се обърне внимание на алтернативни дестинации.

И така, къде са най-добрите неизвестни места в Европа?

 

Пловдив, България

Пловдив е един от най-старите градове в Европа.

Чужди туристи за наш град: Идеалният в Европа! - Снимка 2

Това е "идеалният европейски град“, казва един потребител на Reddit. Подходящата за пешеходци дестинация е пълна с паркове и кафенета. Освен това има страхотни влакови връзки с други български градове като Варна и София.

Любителите на историята и археологията биха били щастливи да открият "разпръснати археологически находки, свързващи го с древното му минало“.

От калдъръмения стар град до чудесно запазения древен римски театър на Филипополис, Пловдив е пълен с очарователни гледки.

"Пловдив надмина очакванията ми“, казва друг потребител на Reddit.

 

Любляна, Словения: Една от най-малките столици в Европа.

"Словения е много подценена, а Любляна е толкова невероятна“, казва потребител на Reddit. "Има толкова готина, уникална енергия и жизненост, каквито не съм срещал никъде другаде“, добавя друг.

Чужди туристи за наш град: Идеалният в Европа! - Снимка 3

Турити казват, че градът е "живописен, достъпен и достатъчно малък, за да може да се рагледа пеш“. Туристическата общност на Reddit хвали Любляна за нейната храна и близостта до грандиозни природни обекти като езерото Блед и планината Триглав.

 

Порто, Португалия

Вторият по големина град в Португалия често се пренебрегва в полза на столицата - но не трябва да е така, твърдят потребителите на Reddit.

"Наслаждавахме се на Порто повече от Лисабон. Начинът, по който е построен върху хълмове с реката в средата, старата архитектура, храната, толкова е красиво“, споделя друг.

Порто е достъпен, чист и приветлив. Отидохме там най-вече, за да обиколим долината Дуро, но самият град беше страхотен. Имахме планове да го използваме като център за еднодневни екскурзии, но в крайна сметка прекарахме дните си просто навън и из града“, казва турист.

От скитане по тесните калдъръмени улички на средновековния речен бряг и любуване на пищната барокова църква Сао Франциско до излежаване на пясъчни плажове, този крайбрежен град отговаря на всички изисквания.

 

Страсбург, Франция

Въпреки че е седалище на Европейския парламент, Страсбург често се пренебрегва от любителите на пътешествие. Но ако погледнем малко по-отблизо, то ни е ще открием един очарователен град.

"Със смесица от немско и френско влияние и история на борбата между Германия и Франция за региона преди Втората световна война, го намирах за очарователен всеки момент, когато бях там“, казва един потребител на Reddit.

Чужди туристи за наш град: Идеалният в Европа! - Снимка 4

Има хармонична симбиоза от немска и френска култура, като храната, езикът и архитектурата се намират на кръстопътя на двете страни.

 

Торино, Италия

Няма по-подценен град в Италия от Торино. За разлика от Рим, Милано и Венцеия, то този град не прелива от туристи. Точно това обаче го прави привлекателен.

Намирайки се в сянката на Алпите, Торино е подходящ за пешеходен туризъм  и посещения на лозя.

Освен че е "в сърцето на Пиемонт, един от най-добрите винени региони в света“  кухнята на Торино е "перфектната комбинация от френски и италиански вкусове“, добавят те.

"Зашеметяващата архитектура“, "невероятният нощен живот“ и "фантастичните музеи“, обхващащи всичко от египтяните до кинематографията, циментират привлекателността на това северноиталианско бижу.

 

Вилнюс, Литва

Столицата на Литва има дружелюбни местни жители и изобилие от неща за правене, според потребителите на Reddit.

Чужди туристи за наш град: Идеалният в Европа! - Снимка 5

"Намерих хората за наистина приятелски настроени и достъпни. Обикнах града и жителите му“, казва един.

"Има по нещо за всеки“ във Вилнюс, казват потребителите на Reddit.

Любителите на историята могат да научат за 50-годишната съветска окупация на страната в Музея на окупациите и борбите за свобода в бившата сграда на КГБ или да направят еднодневна екскурзия до приказния замък на остров Тракай.

Източник: blitz.bg