Съдебните процеси за финансови измами и пране на пари срещу олигархичното семейство Николай и Евгения Баневи видимо са стопили благосъстоянието на двойката ликвидатори на куп държавни предприятия.

 

Преди дни Банев бе засечен да шофира лично из столичните улици новото семейно возило – бял електрически SUV на „Тесла“. Макар цената на електрическия автомобил като нов да доближава 200 000 лв., познатите на брадатия аферист не крият учудването си от скромното возило, което Банев използва.

 

Баневи минаха от "Майбах" на "Тесла"

Преди да бъде арестуван, той се возеше с „Ролс-ройс“ и „Майбах“, а понякога и с частен хеликоптер. Съпругата му пък често можеше да бъде засечена зад волана на „Ферари“.

Сега няма и помен от скъпоструващия автопарк на Баневи, които са освободили и цялата си охрана.  

 

Все пак Банев не е изгубил нюх към келепира – новото му джипче „Тесла“ е с немски регистрационни табели, за да не плаща собственикът му глоби в КАТ. Не е изключено новото возило да е записано на фирма, от която уж е взет под наем.

 

Припомняме, че според държавното обвинение Баневи са източили над 85 млн. лева от предприятията „Полимери“ – Девня, „Елма“, химическият завод „Панайот Волов“ в Шумен и Топлофикацията в Казанлък.

Отделно от това си спестили плащането на около 3 млн. лв. данъци. Семейството е подсъдимо и за прането на гигантска сума пари.

 

След закриването на Специализираното правосъдие, делото срещу тях бе пренасочено към Софийски градски съд, но все още не е известно кога ще продължи.

Същевременно Баневи осъдиха България в Европейския съд по правата на човека за проточилия се дълго престой на брадатия олигарх в тъмницата.

Според решението на съда, България дължи 13 800 евро обезщетение на Николай Банев.

Източник: Уикенд