Уникредит иска да плати само 10% от загубите на Мартин Петров!Мартин Петров разказа

в предаването „120 минути“ по бТВ как от „Уникредит Булбанк” му предложили да му върнат 10% от откраднатите в банката 3,8 млн. лева от неговите сметки. [caption id="attachment_421556" align="alignright" width="300"]Мартин Петров Мартин Петров не знае на кой свят е[/caption]

Както е известно, футболистът е открил през лятото на 2017 г., че сметките му там са източени и след безуспешни преговори с банката няколко месеца той съобщи пред медиите за кражбата. Оттогава досега футболистът съди банката.

Както в e-vestnik вече писахме, практика на банките в такива случаи на откраднати пари на клиенти от служители, е да протакат съдебни дела и да използват всички спънки и средства те да приключат по-бавно, да не предоставят документи и т. н. Неофициалната причина за смяната на директора на „Уникредит Булбанк” Левон Хампарцумян е именно публичният скандал с известна личност като Мартин Петров. Футболистът разказа как е получил писмо, с което го канят да се яви в офиса на банката, за да му бъде възстановена някаква сума. Когато отишъл, се оказало, че му предлагат 10% от изчезналата сума.

„Може би искаха така да го направят. Аз да се съглася да взема тази елементарна сума и да се приключи със случая и да кажат: „Ето, той взе сумата. Наистина много боли, когато хора с чист труд са си изкарали парите и по такъв начин да бъдат ограбени и след това банката да се прави на ощипана“, заяви Мартин Петров.

„Аз ги попитах: „Добре де, тези пари в коя сметка са? При положение, че аз все още имам сметки при вас, които все още не са затворени“. И те ми казаха: „В една сметка, която ние сме открили“. Какво ще рече една сметка? И не ми и казват откъде идват тези пари. Как са преценили при положение, че преди три месеца ми изпращат мейл, че не трябва да ми възстановят нито един лев, след три месеца те решават да ми възстановят. Как, защо и от къде, и как?“, пита Мартин Петров. Тези откраднати близо четири милиона лева Мартин Петров е събирал по време на цялата си кариера, доверил се на „Уникредит Булбанк”, а те му назначили личен банкер, каквато е практиката с големи клиенти. Именно личният банкер – служителката Ирина Аткова е източила парите от сметките. „…Ами какво се случи. Влязох тогава в клон на дотогава уважаваната от мен банка „Уникредит“, която смятах за една институция, която е доста широко позната, както в Европа, така в света, славеща се дотогава, поне аз имах доверие, като една доста сериозна банка. Но явно не е било така. Влязох в клона, защото започнах да подозирам, че служителката, която ме измами, в последно време нямаше добър контакт, както преди беше. И тогава разбрах, че тя е уволнена преди 10 месеца.

Никой не ме беше уведомил за това. За съжаление, така започна всичко. Вкараха ме в стая, в която ми показаха документи и разписки, които… аз имах отворени още сметки без аз да знам. За съжаление в тези сметки имаше някакви, както се казва, хвърчащи левове“, разказа Петров.

Служителката е поела неговата сметка още при откриването й през 2003 година. Тя се е грижила за неговите дела в банката, каквато е практиката с личните банкери. „Тъй като винаги, когато сме се срещали на всеки 6 месеца или на 1 година, когато съм ѝ искал отчет за това какво става в сметките ми, тя винаги ми е вадила някакви листи, в които ми показва някакви суми, някакви графици, листи, пише името на банката. Така че тя, когато съм имал нужда да се направи някакъв банков трансфер, да се заплати нещо, го е правила.

Давам някакви примери, да кажем, застраховка на жилище или застраховка на кола, тя винаги ги е извършвала и никога не ми е давала поводи да се съмнявам, че тя, едва ли не прави някакви други машинации. До този ден, до когато разбрах, че тя де факто от почти една година не е на работа“, разказа Мартин Петров.

Според него служителката умело е прехвърляла суми от една в друга сметка. „Играла е с фондове. Сключвала е договори с фондове, за които аз не съм знаел и някакви акции. Превеждала е пари на трети лица, като е казвала, че това са някакви хонорари, но това е за мен лъжа. Тъй като тя не може да каже на тези хора, че това са хонорари, тъй като тези пари идват от моята сметка“, посочи той.

Мартин Петров смята, че са участвали и други хора в тази машинация и посочва, че след като се разшумя неговия случай, банката е уволнила над 20 човека. „Защо точно след този случай, а не преди това? Разбрах, че срещу нея е имало и други, в последните години, сигнали, оплаквания от нея за подозиращи я в такива измами“, пита той.

„Част от транзакциите, които е правила, са чрез умело фалшифициран имейл, на който е моето име, който аз този имейл го нямам и не съм го имал никога. И част от транзакциите също ги е правила през този имейл… Тя точно чрез този имейл е правила повече от транзакциите. И банката, когато тя е нареждала парите, въпреки че не е била вече служител на банката, е разпореждала чрез този имейл.

Много е чудно как, след като тя не е била на работа последните 10 месеца, от 2017 г., ноември или октомври, когато са я уволнили, как тя продължава да работи с моите сметки!? Значи има някой друг човек в банката“, смята Петров.

Той заяви, че не знае къде е в момента въпросната банкова служителка Ирина Аткова, но е подал сигнал в прокуратурата и оттам я издирват. Но до момента няма никаква информация за нея. „Както излязоха тия глупости, че едва ли не, може би, аз съм с нея в комбина – и аз ще тръгна да си петня моето име и ще тръгва да правя някакви далавери? Това звучи ли ви сериозно сега? Ама, извинявай, това е просто… не трябва и да го коментирам. …И мен най ме боли, защото знам как съм изкарал тия пари и какво ми е коствало тези повече от 10 години да ги изкарам тия пари. Какви лишения са били за мен, за моето семейство, родители, брат и т.н. И в момента, като се пишат такива глупости…

Значи, аз 10 години ще си троша краката и най-накрая да влизам в някаква схема с някаква, да не казвам каква, да ограбва банката. Ама, извинявайте, сега това е простотия и дивотия, и ако хората вярват на тези работи, ами, сега, техен си проблем“, заяви футболистът.

„Така че гласност нека да се дава и затова умолявам всички, които са били опарени, ужилени или както искате го наречете, да дават гласност, за да може тези проблеми да се разрешават и истината да излиза наяве”, завърши Петров. Източник: hotarena.net