Първият контакт на България с територията на днешна Албания се установява през периода на Куберовата България. Хан Кубер, един от синовете на хан Кубрат, премества се към тази област след разпадането на Стара Велика България и установява контрол над територията, която днес е част от Северна Македония.

Под управлението на Кубер и следващите владетели, България постепенно разширява своите територии, основно в посока към Беломорска Тракия и Пелопонес, но също така прави опити за контакт с териториите на днешна Албания.

Хан Пресиян, който управлява от 836 до 852 година, е един от най-успешните български владетели от Първата Българска държава. Той интегрира останалите територии на Куберовата България и разширява влиянието на България към териториите на Албания, изключвайки крайбрежните градове, които българската армия не може да превземе поради липса на флот.

Урок по история: Знаете ли кога Албания е била част от България?

Тези територии запазват важния си статус в историята на България, дори при следващите български владетели. Те стават център на борбата на комитопулите, сред които се издига цар Самуил.

След падането на Българската държава под византийски контрол през 1018 година, има опити за въстание в териториите на днешна Албания, но те се оказват неуспешни.

През периода на Асеневците след възстановяването на България, държавата постепенно възвръща някои от загубените си територии. Най-големият успех се постига при Иван Асен II, когато България контролира почти цялата територия на днешна Албания. За съжаление, в последствие, наследниците му губят тези територии, като последната българска крепост пада по времето на Константин Тих.

След Освобождението на България през 1878 година, Цар Фердинанд предприема опити по време на Първата световна война да короняса сина си като албански владетел чрез лична уния, за да гарантира безопасността на Албанската държава, но планът се проваля.

Източник: blitz.bg