Липсата на сън лишава от нужната енергията за тренировки и е предпоставка за по-бавното горене на мазнини. Според експерти са нужни от седем до девет часа сън всяка нощ ако се опитвате да отслабнете или просто искате да водите здравословен начин на живот.

Сънят контролира хормоналния баланс, по-специално хормоните, които контролират глада (грелин) и ситостта (лептин). Когато нивата на тези два хормона се нарушат, метаболизмът и апетитът излизат извън контрол. Доказано е, че хората, които правят компромис със съня си, са по-склонни да се хранят нездравословно, отколкото хората, които се наспиват добре

Не забравяйте, че също толкова важно е и качеството на съня. За да го подобрите, регулирайте температурата в стаята, избягвайте кофеина след 22ч., както и мазни храни и алкохол. Заместете ги с храни, които ще ви помогнат да спите по-добре: риба, млечни продукти, черешов сок и пилешко месо. Това ще ви накара да се чувствате по-леки и ще повиши качеството на съня ви.

Ако въпреки усилията, които полагате, за да влезнете във форма, резултатите ви са минимални, първото нещо, което трябва да направите, е да обърнете внимание на съня си. Давайте на тялото си това, от което се нуждае и то ще работи за вас!

Цитирано по сп. Ева