Полезно ли е кафето реално ? Истината е, че кафето е една от най-противоречивите напитки. За него се пише непрестанно ту за ползи, ту за вреди. Почти всеки консуматор на кафе е категоричен, че се старае да ограничава чашите от ароматната напитка до определен брой. Но има ли всичко това смисъл?За онези, които не могат да живеят без доза кофеин на няколко часа, имаме добра новина. Британската кардиологична фондация (British Heart Foundationпубликува своето проучване, което сочи, че кафето не вреди на артериите и сърцето, ако приемате „скромните“ 25 чаши на ден.До колко полезно е кафето ?До колко полезно е кафето ? - Снимка 2До колко полезно е кафето ? - Снимка 3

Не, тази впечатляваща цифра не е грешка! В изследването участват 8412 души, които са разделени на три групи. Първата група била от хора, които пият по-малко от цяла чаша кафе на ден. Втората – които пият между две и три кафета на ден, а в третата група попадат онези, които пият повече от три чаши на ден, като сред тях имало и такива, които приемали до 25 кафета на ден.

Резултатите от проучването показват, че хората, които си позволяват да изпият 25 чаши кафе на ден не са по-предразположени от останалите към свиване на артериите. Всеки участник бива подложен на ядрено-магнитен резонанс и на инфрачервен тест на пулсовите вълни. Резултатите останали валидни, дори след като се вземат предвид фактори като тютюнопушенето, възрастта и теглото.

Не Ви съветваме да прекалявате чак до там, но може да пийвате по-повече от чашка, две на ден, без да се тревожите прекомерно, коментираме и ние от изданието.

Източник сп. Ева