Две години след като скандалът с финансовата пирамида Глобал Маркетс потъна в забвение, редакцията ни се добра до старателно критите биографии и снимки на група “лейтенанти”, които са извършвали зловещи финансови престъпления в тяхна полза. Тук е мястото да отбележим, че на съвестта на тези хора тежи опит за самоубийство на измамен гражданин, както и стотици разбити съдби на хора, дали последните си пари с Надежда за малко повече финансова сигурност.

 

Припомняме, че Йордан Моллов, Кирил Джабаров и още шестима души бяха арестувани през 2021 г., по обвинение, че са ощетили 19 български инвеститори с общо над 3.9 млн. лв. Лицензът на основаната от тях фирма "Глобал Маркетс", беше отнет преди години от Комисията за финансов надзор (КФН). Компанията нашумя с агресивно търсене на потенциални клиенти по телефона и предлагане на примамливи оферти за инвестиции и бързи борсови печалби. Двамата бяха обвинени като лидери на престъпна група, която е привличала клиенти на посреднически услуги при търговия с ценни книжа. Според спецпрокуратурата голяма част от средствата обаче са отклонявани към свързани фирми с подставени лица, които не са имали лиценз за извършване на подобна дейност.

 

Наши източници от Съдебната палата и ул. “6-ти Септември” ни предоставиха скандални разработки за петимата “лейтенанти” на “Глобал Маркетс”, с чието дейно участие са извършвани финансовите измами, и които месеци наред са били проучвани и следени, докато бъдат заковани за престъпленията си. 

На върха на пирамидата, според разследващите, е лицето Марио Иванов. По настоящем той е разработван по няколко десетки досъдебни производства за измами. Според свидетели на прокуратурата, Марио е предпочитал да играе “на дребно” и да оказва сексуален тормоз върху подчинените си колежки в офиса на “Глобал маркетс”, за което има подадени серия от жалби. Въпреки развратното си поведение, голяма част от успехите си Иванов дължи на жена си, която е на висока позиция в Уникредит Булбанк. Под негово давление и зад гърба на банковото ръководство, за нея са събрани данни, че е извличала информация за сметки на клиенти, предавала ги е неправомерно на мъжа си, и част от хората, притежаващи влогове, са станали обект на финансовите измами на “Глобал Маркетс”.

 

Третият най-влиятелен човек в компанията, според събраните данни, е лицето Светла Цонева, която наследява Роберт Димитров и дълго време е под негова опека. Тя има условна присъда за парични злоупотреби още докато работи в ИЗИ Пей, но въпреки това (а най-вероятно именно поради тези си способности), е наета от Моллов и Джабаров. За нея е станало известно, че под прякото й ръководство са били подчинените й Марио Иванов и Лъчезар Василев. Също като прекия си мениджър Марио Иванов, за Светла е установено, че с охота е влизала в сексуални отношения със своите подчинени и ги е принуждавала да спят с нея ако искат да се издигнат в кариерата. Почитателка е на чалга жанра и е организирала разюздани служебни купони за по-висока мотивация на екипа си. Понастоящем за нея са събрани данни, че съжителства с лицето Фердинанд Николов – един от нейните мениджъри, с когото стават близки след 2021 г., когато Моллов и Джабаров са арестувани. Цонева е човекът в “Глобал Маркетс”, която е пряко отговорна за разгръщането на финансовите схеми и дори се твърди, че е идеен генератор на много от тях.

 

Друга ключова служителка на пирамидата - Миглена Ризова, е била използвана за физически контакти и срещи с потенциалните клиенти, които е била длъжна да съблазнява чрез фриволно поведение с цел да получи пари от тях. Най-голямата й отговорност е била да отклонява вниманието на жертвите си, да ги въвежда в заблуждение и да върши документални измами.

 

След като прокуратурата разбива ОПГ-то, Миглена сменя фамилията си от Терзиева на Резова с цел да прикрие следите си. Професионалната й кариера започва като рецепциониста в “Глобал Маркетс” и с годините се издига до фронт-офис. Тя отговаря за новите назначения, изготвянето на клиентски договори, парафирането им, физическите срещи с клиенти и добрата заблуда при вземането на големите суми. За да се спаси, след акцията на специализираната прокуратура, Ризова-Терзиева “накисва” съучастниците си при последващите разпити в полицията.

 

Сред предателите на пирамидата е и Лъчезар Василев, когото колегите му определят като мижитурка и дребен измамник. Основното му задължение е било да осъществява връзка по телефона с жертвите на измами и да се представя с фалшиви самоличности. Установено е, че е вземал от измамените инвеститори пари в брой, които е превеждал по сметките на собствената си фирма за да може след това да ги изтегли, без да събуди подозрения. За Василев фигурират сведения, че след арестите се е самопредлагал в ГДБОП за защитен свидетел срещу Джабаров и Моллов, но услужете му са отказани, т.к той е уличен в множество други финансови измами, които е вършил за собствено обогатяване. Въпреки това, той е дал показания срещу всички останали свои колеги пред униформените.

 

Черешката на тортата в ОПГ-то на “Глобал Маркетс” безспорно е скандалната брокерка Бистра Мощева, която миналата година по това време бе арестувана в Дубай за проституция, сводничество и непристойно поведение. За нея са събрани купища данни за патологични отклонения в психиката й, които обясняват граничещата с лудост склонност към измами и воденето на двойнствен живот. Припомняме, че месеци след като роди дете от тогавашния си мъж Антонио Николов, тя бе засечена да предлага платени ласки в една от най-оборотните чалготеки на София, а също така и да продава свои голи снимки на зажаднели перверзници в нета. По същия начин тя е използвала лашканото си и влачено тяло за да съблазнява колеги и клиенти, твърдят разследващите. Ако има нещо по-скандално от това доказана проститутка да работи във финансовата сфера, това е фактът, че тя е завлякла десетки хиляди левове от най-близките си роднини, които е убеждавала да инвестират в пирамидата. Истината е, че част от парите им са отишли директно в джоба на хищната брокерка. Вместо да гарантира на родата си, че ще получат печалби от вложенията си, тя докарва семейството до просешка тояга, като най-тежко пострадал е тъстът й - бившият митничар Виктор Николов. Човекът се принуждава да продава имоти и да взема заеми от лихвари за да възстанови поне малка част от откраднатите от Мощева спестявания. В същото време, пачаврата без грам угризения си прибира тлъсти комисионни от “Глобал Маркетс” за това, че вкарва там последните левчета на сродниците си. 

 

Запознати със скандалната й биография с основание питат как е възможно въпреки десетките процесулани действия срещу нея, Мощева още да е на свобода. Да не говорим, че разпознаванията, експертизите и графологичните проверки сочат десетки случаи на измамени хора. Отговорът е, че тя се измъква от правосъдието благодарение на множеството рушвети и връзките на тъста й, който е дългогодишен митничар, и въпреки срама, продължава да се застъпва за нея в името на внучето си.

 

Последното амплоа на палавата Бистра е да се подвизава като брокер на недвижими имоти, а злите езици твърдят, че благодарение на креватните си умения тя е убедила новия си тъпкач да й прехвърли имот за над 300,000 евро.

 

Като потвърждение на всичко казано до тук, в редакцията ни бе изпратен скандален видео клип, от който се вижда как докато в колата дъни мазна чалга, г-ца Мощева дипли тлъсти пачки в скута си. 

 

На фона на скандалните разкрития, оставяме отворен въпросът защо тези хубавци и хубостници, завлекли десетки милиони евро, крали, проституирали и мамили, все още са на свобода и продължават да вършат престъпленията си, необезпокоявани от съд, полиция и прокуратура. 

Източник: a-specto.bg