Мартин Божанов – Нотариуса, който бе показно застрелян от наемен убиец пред очите на 68-годишната му майка – адвокат с крими закваска и двете му деца, се е придвижвал с многолюдна охрана и блиндирана лимузина „Ауди“ през последните месеци от живота си. Това разкриват съседи на ликвидирания 45-годишен имотен измамник, самообявил се за кадровик в съдебната система.

 

Мартин Божанов беше ликвидиран в къщата си в тузарския жилищен комплекс „Глория Палас". край кв. „Горна Баня“ в сряда около 19,26 ч. Според първоначалната информация обаче показното убийство е било извършено от няколко души – отряд килъри, които са стреляли по жертвата многократно.

 

Други твърдят, че убиецът на Мартин Нотариуса е един, който открил огън срещу него, когато той паркирал автомобила си пред къщата си и слязъл от него. В крайна сметка, от полицията обявиха официално, че убиецът е един. Свидетели на разстрела на Мартин Нотариуса са станали неговата майка, която е на 68 години, и двете му деца на 4 и 1 г. Те обаче не са пострадали. Съпругата му също е била в къщата, но не е свидетел на канонадата от куршуми.

 

Убийството е станало по време на смяната на охранителите в частния жилищен комплекс, където всяка една от къщите струва над 2 млн. лв. Комплексът гъмжи от камери за видеонаблюдение, но и те не са стреснали наемния убиец, който бил с маска.

 

Според една от първоначалните версии стрелбата срещу Мартин Нотариуса открита от околните дървета, след като наемникът е прескочил оградата на комплекс „Глория Палас“. Макар никога да не е бил нотариус, Мартин Божанов беше известен в родния ъндърграунд с прякора Нотариуса и със стотиците измами с имоти, сътворени от него и бандата му. „Няма сделка, в която той да е бил почтен“, разказват хора, които го познават добре.

 

През есента на 2018 г. Мартин Нотариуса става обект на разследване от страна на МВР, след като срещу него подават сигнал наследниците на починал78-годишен софиянец, от когото Божанов задига с фалшиви документи апартамент на столичния бул. „Витоша“. Според запознати с разследването от тогава, Мартин Нотариуса е бил проверяван и във връзка с имотите и наследството на ликвидирания варненски бизнесмен Борислав Манджуков. Смята се, че чрез фалшиви документи измамникът Божанов се е домогнал до част от авоарите на Манджуков непосредствено след убийството му през 2014 г.

Според разследване от 2018 г., което за първи път освети измамника, трима полицаи са част от бандата на Мартин Нотариуса за имотни измами - служителят от „Икономическа полиция” Петър Илиев и Мирослав Иванов, и Станимир Манолов от СДВР. Не е известно дали към днешна дата въпросните все още са действащи служители на МВР, или са били отстранени от длъжност.

 

Ужилени от Мартин Нотариуса описват по следния начин схемата, по която той е задигал имоти: „Полицаите вадят неправомерно от общинската администрация БДС удостоверения за наследници. Когато установят, че все още жив възрастен човек или наскоро починал пенсионер от София няма наследник, Мартин Нотариуса и полицаите, които работят с него, прехвърлят имотите с фалшиви пълномощни. Те се издават от кантората на адвокат с малко име Калин“.

 

В схемата на Мартин Божанов – Нотариуса, участват и двама съдии, и няколко прокурори, като един от обвинителите е заснет многократно в заведение в близост до Румънското посолство, собственост на имотния измамник. Имената на прокурорите и съдиите, участващи в престъпните схеми на Мартин Нотариуса, са засекретени. Отговорник за контактите с магистрати в бандата на Мартин Нотариуса е дясната му ръка Ники Прасето.

 

Сред най-скандалните случаи на имотна измама, сътворена от дръзката банда на Мартин Божанов, е случай от 2016 г. със 74-годишна възрастна столичанка. Старицата е собственичка на няколко магазина на улица „Фритьоф Нансен“ срещу НДК.

 

Бабата в омъжена за шофьора на Мартин Нотариуса с цяла папка фалшиви документи, без дори да знае кой е младоженецът. След като жената умира, имотите й се озовават в ръцете на престъпната задруга. Наглата банда продава жилищата за над 2,5 милиона лева, а истинските наследници остават с пръст в уста. В друг случай професор, който живее от години в Америка, се оказва прецакан с имот за над 1,5 млн. лева. Когато се прибира в България, ученият научава, че е продал къщата си на улица „Вишнева“.

 

„Схемите на Мартин Нотариуса и бригадата му от ченгета и адвокати са колосални. Става въпрос за над 200 заграбени имота в цяла София, както и парцели в Панчарево, Драгалевци, Бояна и други престижни квартали.

Мартин Нотариуса винаги е имал гръб в МВР и в прокуратурата и това му даваше самочувствие да се смята дори за кадровик в съдебната система. През последните години от живота си се фукаше, че може да „оправя“ дела и че контролира съдии от Софийския апелативен съд, както и прокурори, на които е уредил евтини имоти, заграбени с измами през годините… Накрая го застреляха като куче!“, коментира запознат в детайли с престъпната дейност на мошеника.

 

Малко известен факт е, че застреляният имотен измамник Мартин Божанов е племенник на скандално известния бивш нотариус Слави Крашевски – единственият нотариус в България, чиято кантора беше запечатана публично от властите през 2006 г., а правата му – отнети.

 

Срещу нотариус Слави Крашевски се водеха дознания по десетки сигнали за фиктивни сделки за продажби на имоти и автомобили. Той обаче бе осъден само по един случай, благодарение на това, че собственичката на фиктивно продаден автомобил не е била в България при изповядването на сделката, и измамата беше лесно доказуема. Крашевски стана известен на медиите и с това, че през 2004 г. се опита да открадне образуваното срещу дело от съдебния архив като го заменени с папка от вестникарски изрезки за Ванга.

 

„На практика Мартин Божанов наследи дейността, а и контактите на своя чичо Слави Крашевски. За разлика от него обаче не стигна до подсъдимата скамейка, а го застигна гангстерското правосъдие“, коментират познати на застреляния имотен измамник.

 

Любопитен детайл е, че  Мартин Нотариуса е първият клиент на комисията за конфискация на незаконно  богатство „Кушлев“. През 2008 г. комисията „Кушлев“ отнема имущество за 430 000 лева от Божанов, след като той е осъден за измама с имоти по дело, по което обвиняем, но оправдан е чичо му Слави Крашевски.

 

Мартин Божанов – нотариуса, беше и един от героите в разследването на организацията „Антикорупционен фонд“ от 2021 г. В него беше разказана историята около ареста на ресторантьора и лихварски бос Веселин Денков – Весо Брадата. Той беше задържан по дело, свързано с убийството на брокерката Станка Марангозова. Весо Брадата прекарва няколко месеца в ареста.

 

Разследването на АКФ показва как жена му – бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова води разговори за освобождаването на Денков с основен акцент, колко пари трябва да се платят, за да излезе от ареста. Един от събеседниците й бе бившият депутат Яне Янев. Другия бе Божанов. В записания разговор той твърдеше, че „консултира“ много пола по различни въпроси. Според запознати Мартин Нотариуса, без съмнение, е имал огромно влияние н закрития Специализиран наказателен съд и всекидневно е посещавал сградата му.

 

Шефката на градската прокуратура Илияна Кирилова дойде на мястото на екзекуцията. Тя обяви след убийството, че ще има проверка за стари разследвания срещу него.

„Доколкото знам, Мартин Божанов – Нотариуса, през годините е бил интересен покрай делото „Крашевски“. В момента служебно ми е известно, че в Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати“, заяви лаконично Кирилова.

Източник: Уикенд, crimesbg.com