Днес ще разкажем историята на освобождението на последния български град по време на Руско-турската война от 1877-1878 година. Този град е Варна, и причината за забавянето на неговото освобождение е комплексна, свързана е с политическите и военни обстоятелства на това време.

Урок по история: Кой е последният освободен български град?

Дори е имало реална опасност градът да остане под турска или гръцка власт.

По време на Руско-турската война, големи турски сили са разположени в Североизточна България, включително градовете Варна, Шумен, Русе и Силистра. Войната се води активно в други райони, докато в тези градове почти не се водят военни действия.

След сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 година, турците са задължени да освободят Шумен и Варна от тяхното присъствие и да разрушат крепостите им. Въпреки това, турските гарнизони отказват да изпълнят това задължение и се надяват, че положението ще се промени по време на предстоящия Берлински конгрес.

На Берлинския конгрес, Турция претендира Варна да остане в границите на Османската империя, като това становище е подкрепено от Великобритания. Въпреки това, Русия с помощта на Германия успява да наложи своето виждане, и Варна трябва да бъде присъединена към новообразуваното Княжество България.

При изпълнението на тази решение, Шуменският гарнизон се подчинява и напуска града едва на 18 юли 1878 година. Варна обаче все още остава под контрола на турците, тъй като главнокомандващият Фазлъ паша оправдава оставането си с имуществото, което трябва да бъде документирано и взето с турските войски.

Накрая, на 27 юли 1878 година, султанът издава заповед за освобождаване на Варна, но Фазлъ паша забавя изпълнението й с оправданието, че не я е получил. Това притеснява генерал Тотлебен, главнокомандващият на руските войски, който се опасява, че Варна ще бъде превзета с продължителна обсада, подобна на тази на Плевен.

В този момент генерал Столипин, с решителността си, отива лично в Цариград, за да получи заповедта от султана, и после пристига във Варна, за да я предаде на Фазлъ паша. Това поставя турските войски в безизходица, и на 27 юли 1878 година, градът окончателно се освобождава и попада в ръцете на българите.

Интересна факт е, че Варна е била почти на прага да стане гръцки град. Гръцкото духовенство в района активно събира подписи от местните гърци, за да докаже гръцкото население в града и околните местности. Те са представили тези подписи на Берлинския конгрес, представлявайки интересите на Гърция. Въпреки това, тяхната инициатива не успява, и Варна бива определена да бъде част от Княжество България.

Източник: blitz.bg