По време на ковид пандемията, в която се намираме вече няколко години е изключително важно да се обърнете особено внимание на собственото здраве. Макар че много хора съветват да не се злоупотребява с лекарства, а да се набляга на естествени решения, има определени храни, които експертите считат за особено полезни. Една от тях е кардамонът, който е известен със своите лечебни свойства.

Той се препоръчва при бронхит, грип, настинки и пневмония, поради своя мощен антитусивен ефект. Този подправка действа като диуретик и подпомага работата на бъбреците, жлъчния мехур и пикочно-половата система. Така че добавянето му като подправка към храната може да бъде от полза.

Тази подправка лекува кашлица и защитава бъбреците

Освен това научните изследвания показват, че кардамонът може да намали риска от развитие на диабет. В едно от изследванията, доброволците приемали кардамон в продължение на 12 седмици и резултатите показат подобрение в показателите за кръвното налягане. Това се дължи на способността на кардамона да регулира и нивата на кръвната глюкоза и инсулина чрез инхибиране на храносмилателните ензими, което намалява риска от развитие на диабет. Интересно е, че хората, участващи в изследването, имат намаляване както на "лошия" холестерол, така и на нивата на триглицеридите.

При допълнителната употреба на кардамон като хранителна добавка, също се препоръчва приготвянето на билкови чайове с него, които могат да са в полза за здравословното състояние.

Източник: blitz.bg