Салмонелата не е микроорганизъм, предизвикващ масова зараза. Салмонелата, която в открита в морската вода край Одеса, причинява остри инфекции. Единствено салмонела тифи е опасен микроорганизъм, но за щастие до момента той не е открит във водите.

Проф. Кантарджиев обяви какви са рисковете за туристите по Черноморието и кого удря е шигелата

Морската вода има висока степен на самоочистване, което намаля риска от зараза със салмонела. Това заяви епидемиологът и съветник по здравни въпроси на Столичната община, професор Тодор Кантарджиев, във връзка с информацията, че водата в Черно море край Одеса е заразена и това може да бъде опасно и за водата на нашето Черноморие.

Единствено туристите трябва да внимават да не използват плажове и места за къпане, където има неправомерно изпускане на неочистени води.

Епидемиологът посочи, че през лятото опасност представляват не само вирусите, но и бактериите.

Според него, друг проблем, причиняващ разстройство, са шигелата - инфекция, предизвикана от мръсни ръце, затова е важно да се мият преди хранене и да се спазва добра хигиена. Ентеровирусите също са проблем по време на летния туристически сезон, тъй като предизвикват краткотрайно, но неприятно неразположение. Обикновено инфекцията преминава за 24 часа, а при по-сериозните случаи - до 48 часа.

Тя обикновено се проявява с висока температура, мускулни болки, умора и нежелание да се става от леглото, но изчезва относително бързо. При децата обаче инфекцията обикновено продължава 3-4 дни и се характеризира с висока температура, липса на енергия и интересно явление - обрив по устата, дланите и ходилата на малчугана.

Най-често това са парвовируси, въпреки че са наричани ентеровируси, защото се размножават в чревния епител, те не предизвикват диария по време на летния сезон, информира професор Кантарджиев.

Източник: blitz.bg