Способността да се засичат ранните симптоми на рак на кожата е от съществено значение за диагностика и на лечението възможно най-скоро, преди състоянието да се влоши и заболяването да се разпространи.

Не ги пренебрегвайте: 4 симптома, които издават ракa на кожата

Въпреки че ракът на кожата най-често засяга хора над 50-годишна възраст, това не означава, че младите не са подложени на риск.

Не ги пренебрегвайте: 4 симптома, които издават ракa на кожата - Снимка 2

Появата на рак на кожата е основно свързана с дълготрайното излагане на кожата на слънцето, но може да бъде причинена и от ДНК мутации в клетките на епитела.

Въпреки че това е един от най-разпространените видове рак, но за щастие смъртността от него е значително намалена в наши дни. Това се дължи не само на развитието на методите за лечение, но и на все по-голямото информираност на хората и тяхната способност да получат правилна диагноза навреме.

 

Ето 4 симптома, които могат да посочат наличието на рак на кожата:

 

1. Рани, които не се излекуват

Когато клетките са здрави, те имат способността да бързо регенерират кожата след рани или наранявания.

 

2. Увеличаващи се пигментирани петна

Появата на петна по кожата може да бъде резултат от различни външни и вътрешни фактори, но начинът, по който те се развиват, може да ни помогне да разберем дали имат връзка с рака.

 

3. Възпаление и зачервяване на кожата

Присъствието на злокачествени клетки може да предизвика възпалителна реакция, която е видима върху кожата, особено около бенките.

 

4. Болка и свръхчувствителност на кожата

Промени в чувствителността на кожата също могат да бъдат свързани с рак на кожата. Чест сърбеж, болезненост и дразнене могат да бъдат индикация за необичайно клетъчно развитие и затова е препоръчително да се проведе медицински преглед.

 

В заключение, ако забележите някой от тези симптоми, незабавно се консултирайте с вашия лекар.

 

Източник: blitz.bg