От четири месеца се лекувам безуспешно от гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) с нексиум, ормус, мотилиум, зирид, пробиотици, дуспаталин, ензими. След няколко гастроскопии и колоноскопия крайната ми диагноза е рефлукс езофагит, ерозивен пангастрит, силно изразена каскада на форникса на стомаха. Проблемът ми не е в гастрита, а в така наречения “каскаден стомах”, който, както ми обясни гастроентерологът, е причина за следните оплаквания: болка в лявото подребрие, дискомфорт на същото место, но от дясната страна, задух, сърцебиене (не ускорен пулс, а усещане, че сърцето ти кънти в гръдния кош), повишено кръвно налягане, кръвясване на очите и въпросният рефлукс, който не се повлиява от медикаментите. Каквото хапна или пийна, ми се връща до гърлото, дори без да се навеждам. 

 

Предложиха ми оперативно да премахнат проблема чрез фундопликация, но не съм сигурна дали това е правилното решение. Нито един лекар не може да ми отговори конкретно какво точно представлява въпросният каскаден стомах, това вродено състояние ли е или е придобито и вследствие на какво се е получило. Дали се лекува гарантирано, медикаментозно или оперативно? Със сигурност знам, че допреди 4 месеца не съм имала никакви проблеми със стомаха, както и други, освен счупени крайници и настинки, така че отхвърлям варианта стомахът ми да е бил “каскаден” по рождение. Лекува ли се това всъщност и как?

 

Ако има някакво значение, не пуша, не пия алкохол, не съм употребявала газирано, пържено, люто от 4 месеца, спя на повдигнат креват, спазвам диета, храня се 4 пъти на малки порции до осем часа вечерта и положението пак си е същото.

Биляна Манева, гр. Варна

 

Отговор на въпроса дава д-р Ален Петров, хирург. Той е клиничен ординатор по хирургия в Клиниката по хирургия на УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”, Стара Загора. Редовен докторант е по хирургия към Катедрата по хирургически болести на Медицинския факултет към Тракийския университет в Стара Загора. Лекар-ординатор към Спешно приемно отделение на УМБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович”, Стара Загора. 

 

“Каскадният стомах” се свързва с променена форма и стабилност на стените на стомаха. Това създава предпоставки за различна степен и скорост на пълнене на отделните части на стомаха, които може да доведат до “прегъване” и “приплъзване” на една част на стомаха над друга.

 

Kaкво е „Каскаден стомах” и как да се справим?

Най-често състоянието е вродено и е свързано със симптоми като чувство за тежест, подуване, газове в горната част на стомаха при хранене, които обикновено с промяна в положението на тялото “изведнъж” изчезват. В този момент хората описват куркане и бълбукане и чувството как храната преминава от една част на стомаха в друга. Поради известна непълноценност на прегънатата част на стомаха това води до по-лошо смилане, симптоми на гастрит, рефлукс на киселина и т.н. Състоянието е различно изявено и може да няма никаква проява, или пък да е свързано с тежки симптоми на ГЕРБ, дисфагия и невъзможност за пълноценно хранене.

 

За уточняване на диагнозата показателно е рентгеноконтрастното изследване, особено динамичната графия или скопия с бариева каша в различни позиции на тялото.

 

“Каскадният стомах” трябва да се разграничи от хиатална херния, стеноза на стомаха при други причини и вродени състояния.

 

Като профилактика ви препоръчваме да се храните на малки хапки. Ако още в началото на храненето се появи чувство за пълнота в горната част на стомаха, може да избегнете дискомфорта, като смените позицията на тялото - легнете хоризонтално наляво или върху лявата ръка. По този начин, ако стомахът се е “прегънал” и е “затиснал” по-долната част, може да се постигне “разгъване” и преминаване на храната в по-долните му отдели.

 

“Каскадният стомах” първоначално се лекува с медикаменти и при повече от пациентите това е напълно достатъчно да не се появят симптомите отново.

 

Ако медикаментозното лечение и диетата не помогнат, то тогава може да бъде обсъдена и евентуална оперативна намеса. Операцията може да се направи и лапароскопски (безкръвно).

 

Фундопликацията е оперативна интервенция, с помощта на която се възпрепятства връщането на стомашното съдържимо от стомаха в хранопровода. Провежда се под обща анестезия. Най-често се използва ендоскопски метод. Правят се няколко малки отвора на кожата, през които се поставят ендоскопът и помощните инструменти. От горната част на стомаха се изгражда нещо като маншон, който се зашива за долната част на хранопровода и с това подсилва долния езофагеален сфинктер. Продължителността на операцията е 1,5-2 часа.

 

Рисковете са както при всяка хирургична интервенция: алергична реакция към медикаментите, инфектиране и кървене, както и усложнения от страна на придружаващи заболявания.

Източник: zdrave.to