С настъпването на есента и първите захлаждания се появяват климатични условия и различни заболявания, характерни за сезона. Сред най-честите симптоми са настинките, есенната хрема и кашлицата. Времето се променя – студено, после топло и обратно, затова е важно да се грижим за здравето си и да подпомагаме имунната ни система. Едно от решенията е да се възползваме от ползите на есенните билки.

Мащерката е именно една от тези билки и се счита за изключително ефективна срещу простуди. Пригответе чай от мащерка, като заливате една супена лъжица със сухи листа с една чаша кипяща вода и оставете да се запари близо час в покрит съд. След това прецедете течността и приемайте по 1-2 лъжици от чая три пъти на ден. Този чай е известен от дълго време сред хората и се използва за лечение на диария и проблеми със стомаха, както и за облекчаване на ревматоидни болежки.

Ето защо трябва да имаме мащерка у дома

Заради своите антимикробни качества, мащерката често се добавя към устната вода и зъбната паста, което помага за предотвратяване на зъбния отлагания и подобрява общата устна хигиена.

Също така мащерката е съставка в различни капки и билкови препарати за кашлица, като помага в борбата с вирусите, причиняващи грип и настинки.

Тя също се използва и при лечението на астма, бронхит и ангина, като успешно помага за изчистване на секретите при възпалението на горните дихателни пътища. Освен това, може да се прилага и местно при акне, рани и кожни инфекции.

Източник: blitz.bg