В интервю за “24 часа” анестезиологът доц. Димитър Гугутков, директор на МБАЛ “Доверие” в София, представи терапия за преддиабет, с която се постигат два уникални ефекта. От една страна, тя спира преддиабета, като кара тялото само да произвежда въглехидрати от собствените мазнини. От друга, наблюдава се впечатляващо отслабване при хора с наднормено тегло - пациенти отслабват до 30-50 кг. Програмата е заимствана от екип от анестезиолози, ендокринолози, гастроентеролози и диетолози в САЩ и обогатена с авторско надграждане.

- Доц. Гугутков, разработихте терапия, която едновременно спира преддиабета и води до впечатляващо отслабване при хора с наднормено тегло. Кое е първото нещо, през което преминават пациентите, започнали терапията?

- Първото нещо, което пациентът получава, е регулиране на нивата на неговите хормони, не само на инсулина, а на всички контраинсуларни хормони, или хормоните, които противодействат на инсулина. Те са женски и мъжки полови хормони, хормоните на щитовидната жлеза, както и хормони на надбъбрека - адреналин, норадреналин, кортизол. В терапията не използваме инсулин, а регулираме нивата на инсулина, така се регулират и нивата на тези хормони. Второто нещо - ние регулираме нивата на инсулиновата резистентност, което е едно от заболяванията на ХХI век. Инсулиновата резистентност е обратим процес и в нашата програма я регулираме така, че да я няма.

- Колко души имат инсулинова резистентност?

- Около 5-10 млн. души в световен мащаб се доказват годишно с наличие на инсулинова резистентност. Само в България са няколко десетки хиляди.

- Какво постигате с програмата?

- Много важно е, че ние регулираме хормоналния баланс, не го разрушаваме. Ние лекуваме от диабет, а не причиняваме диабет и това е важно да се знае. Наднормените килограми са болест и ние трябва да се борим с нея.

Всяка година около 300 хил. души се разболяват от диабет

Ако успеем с тази програма да предпазим 2-3 хил. души да не се разболеят от диабет, това е спасение не само за тези хора, а е спасение и за самата държава. Ще има 2-3 хиляди по-малко с диабет. Това, което правим, е да даваме здраве на хората, а не да взимаме здравето им.

В повечето случаи наднормените килограми водят до диабет, до високо кръвно налягане, до проблеми с опорно-двигателния апарат и до хормоналния ни баланс. Не бива да се мисли, че наднормените килограми са нещо ествествено, напротив - това е болестта на ХХI век.

- Напоследък като че ли все повече млади хора са с наднормено тегло, така ли е в действителност?

- 60-70% от пациентите ни са под 30 години с боди маст индекс над 40, а това е страшно.

- На какво се дължи това?

- На много неща, но на първо място е храненето. По различни причини все повече от нашата храна включва въглехидрати. Те са убиец за човешкия организъм. Второ, все по-обездвижен е начинът ни на живот. Когато ние приемаме бързи или бавни въглехидрати, естествено, че голяма част от тях отиват в мастните депа и натоварват много сериозно черния дроб. В някои случаи дори повече от алкохола. Третото, което има огромно значение, е, че ние не си пазим здравето, а търсим лекар чак тогава, когато сме болни. Нека преведем думите “здравеопазване” и “болнеолечение”. Трябва да ходим в болница, за да си пазим здравето, а не когато сме болни, за да си лекуваме болестта. Ние искаме да направим превенция. При нас идват много хора само за превенция, нямат дори наднормени килограми, нито преддиабетно състояние или диабет. Те идват само за детокс, за витамини, минерали,

микроелементи и глутатион, за да си предпазят здравето.

Това, което правим, не е предназначено за богати и дебели хора, които искат да отслабват, а даваме превенция на здравето на всички хора. Спясяваме няколко хиляди души да не се разболеят от диабет, от хипертония, от болести на щитовидната жлеза, от болести на опорно-двигателния апарат.

- Според някои медии ползвате лекарствата на диабетиците. Така ли е?

- Категорично не, не ползваме лекарствата на диабетиците. Не сме в конкуренция с лекарствата, които се изписват от здравната каса. Тя си има квоти, които ползва, ние ползваме квотите, които са в кешовия пазар. Всички наши пациенти плащат от джоба си лечението. Те не ползват обществен ресурс. Не е вярно, че го правим за хора, които просто искат да са по-красиви. Доста неверни неща се говорят в публичното пространство.

- Колко дълго продължава програмата?

- Различно - от четири седмици до шест месеца.

- От какво зависи?

- От състоянието на пациента, от лабораторните изследвания, от решенията, които вземат лекарите.

- Какви са ефектите от програмата?

- Хората обективно са много по-добре, а това се доказва с лабораторни изследвания, субективно се чувстват с 10-15 г. по-млади. Давам пример със себе си

- аз съм първият пациент

На последно място е отслабването, защото на първо място предпазваме хората да не се разболеят от диабет. Много хора нямат воля да отслабнат сами. При едно тежко гладуване може да се постигне ефект, но много бързо се връщат килограмите. За тях това е единствената алтернатива, нямат друга. Единствената алтернатива е и за хора с проблеми с имунната система. Всички важни за организма минерали, витамини, микроелементи, амонокиселини в храната са в много малки количества, дори понякога липсват, така че няма как да си ги набавим. Аз съм лекар, който има отношение към ентералното хранене и параентералното, това е венозното хранене, така че то да е балансирано и да ни дава всичко това, което имаме нужда.