Малките пастички и сладкиши с големина на хапка, наричани петифури, обикновено се подготвят и поднасят при специални поводи като сватби, кръщенета и др.
Разбира се това сладко изкушение е и чудесен за чая или кафето. Разбира се има лесни и трудни рецепти за направата на петифури. Това дали ще си ги приготвите у дома зависи само и единствено от времето и възможностите на готвача вкъщи.
В следващите редове ще ви разкрием две бързи и лесни рецепти за изключително вкусни петифури.
ПЕТИФУРИ С ГОТОВИ БЛАТОВЕ
Продукти:
1 пакет от 3 правоъгълни блата за торта
500 мл. прясно мляко
1 пак. пудинг банан
3 с.л. вода
4 с.л. захар
300 гр. сладкарска сметана
1 с.л. пудра захар
Захарни пръчици за поръсване
Приготвяне:
Разтваряме пудинга във водата. Кипваме млякото на котлона. Отместваме го и добавяме захарта и разтворения пудинг. Разбъркваме и връщаме на котлона. Варим и бъркаме до сгъстяване. Отместваме готовия крем настрани и го оставяме напълно да изстине. Разбиваме сметаната с пудрата захар. Гребваме 3 с.л. от нея и добавяме към охладения бананов крем. Разбъркваме до хомогенност. Останалата сметана покриваме с фолио и прибираме в хладилника.
Намазваме първия блат с бананов крем, отгоре поставяме втория, намазваме и него и покриваме с третия- намазваме петифурите с разбита сметана и заглаждаме. Прибираме в хладилника за 10-12 часа, след което нарязваме на малки квадрати. Върху всеки от тях шприцоваме по една роза от отделената сметана. Поръсваме ги с шарени захарни пръчици и подреждаме в чиния.
ПЕТИФУРИ С ЯБЪЛКИ И СМЕТАНА
Продукти:
1 кг ябълки
150 г чаени бисквити
125 г масло
100 г пудра захар
2 ванилии
500 г сметана
150 г кристална захар
Приготвяне:
Обелете и настържете ябълките. Маслото разбийте със захарта до побеляване. Прибавете ябълките, счуканите на ситно бисквити и ванилията. Разбъркайте всичко добре и изсипете в правоъгълна тава. Разбийте сметаната със захарта и изсипете върху ябълковата смес. Оставете в хладилник да се втвърди. Нарежете на малки квадратчета и украсете по желание.
Коментирай