Малките пастички и сладкиши с големина на хапка, наричани петифури, обикновено се подготвят и поднасят при специални поводи като сватби, кръщенета и др.

Разбира се това сладко изкушение е и чудесен за чая или кафето. Разбира се има лесни и трудни рецепти за направата на петифури. Това дали ще си ги приготвите у дома зависи само и единствено от времето и възможностите на готвача вкъщи.

 

В следващите редове ще ви разкрием две бързи и лесни рецепти за изключително вкусни петифури.

 

 

ПЕТИФУРИ С ГОТОВИ БЛАТОВЕ

Продукти:

1 пакет от 3 правоъгълни блата за торта

500 мл. прясно мляко

1 пак. пудинг банан

3 с.л. вода

4 с.л. захар

300 гр. сладкарска сметана

1 с.л. пудра захар

Захарни пръчици за поръсване

 

Приготвяне:

Разтваряме пудинга във водата. Кипваме млякото на котлона. Отместваме го и добавяме захарта и разтворения пудинг. Разбъркваме и връщаме на котлона. Варим и бъркаме до сгъстяване. Отместваме готовия крем настрани и го оставяме напълно да изстине. Разбиваме сметаната с пудрата захар. Гребваме 3 с.л. от нея и добавяме към охладения бананов крем. Разбъркваме до хомогенност. Останалата сметана покриваме с фолио и прибираме в хладилника.

 

Намазваме първия блат с бананов крем, отгоре поставяме втория, намазваме и него и покриваме с третия- намазваме петифурите с разбита сметана и заглаждаме. Прибираме в хладилника за 10-12 часа, след което нарязваме на малки квадрати. Върху всеки от тях шприцоваме по една роза от отделената сметана. Поръсваме ги с шарени захарни пръчици и подреждаме в чиния.

 

 

Петифури – изисканата сладост

 

ПЕТИФУРИ С ЯБЪЛКИ И СМЕТАНА

Продукти:

1 кг ябълки

150 г чаени бисквити

125 г масло

100 г пудра захар

2 ванилии

500 г сметана

150 г кристална захар

 

Приготвяне:

Обелете и настържете ябълките. Маслото разбийте със захарта до побеляване. Прибавете ябълките, счуканите на ситно бисквити и ванилията. Разбъркайте всичко добре и изсипете в правоъгълна тава. Разбийте сметаната със захарта и изсипете върху ябълковата смес. Оставете в хладилник да се втвърди. Нарежете на малки квадратчета и украсете по желание.