За да започне изграждането на новото съоръжение на стадион „Българска армия“, ще се наложи да бъде взривен таен бункер на бившия военен министър Добри Джуров, стана ясно от добре запознат с предстоящия строеж източник. На практика това означава, че част от стадиона буквално ще бъде вдигната във въздуха, в т.ч. и масивната козирка.

 

Оказало се, че под Армията има съоръжения от тонове бетон, прокопани и строени през 60-те години от съветски специалисти. Едно от тях бил специалният бункер, предназначен за покровителя на ЦСКА Добри Джуров и останалите генерали от военното министерство, които навремето са ходели на мачовете. В случай на непредвидени обстоятелства лампазлиите трябвало бързо да се евакуират в подземието, намиращо се точно под стадиона. Площта на помещението е около 200 кв. м., като навремето било оборудвано с всичко необходимо да спасението на големците.

 

Дебелите стени трябвало да подсигурят безопасността на висшите военни, преди да преминат към евакуация на тунела. Той бил широк около метър и половина и с дължина, надхвърляща 2 км. тръгвал от бункера и излизал някъде около една от сградите на БАН в района. Частта от тунела, минаваща под Армията, също трябвало да бъде взривена преди започването на строежа.

 

Взривяват бункера на Добри Джуров под „Армията“

Бункерът и тунелът навремето били копани тайно и по подземен способ като пръстта се изнасяла с вагонетки. И двете съоръжения били с много дебели армирани стени, способни да издържат на всичко. „Ще видят голям зор, докато ги взривят“, коментира запознат.

 

Във въздуха трябвало да бъде вдигната и козирката на „Българска армия”. Тя не е от най-големите в България, но за сметка на това представлявала изключително здрава конструкция. По проект издържала на земетресение с магнитуд от 9 по скалата на Рихтер, каквото у нас, за щастие, все още не е имало (най-голямото е 7.8 от 1904 г. по поречието на Струма). Строителството било толкова яко, че покривната конструкция не е мръднала и до ден днешен.

 

Козирката се очертава да бъде устойчива на взрив поне колкото мавзолея на Георги Димитров. През 1999 г. гробницата на „вожда и учителя" беше срината едва след четири поредни взрива, командвани лично от тогавашния вицепремиер Евгений Бакърджиев.

 

Стадион „Българска армия" води началото си още от 1923 г., когато парцелът в местността Пустинята е даден на спортен клуб АС-23. В началото на 40-те години са изградени трибуните, затревяват игрището. След 9 септември съоръжението е преименувано на „Чавдар“.

 

Подобренията започват още в началото на 50-те години, а в средата на 60-те е разрушен и построен наново с ударна работа от войници и трудоваци.

Капацитетът вече е 30 000 зрители, има още спортна зала, електронно табло, игрища за тенис, баскетбол и волейбол на територията на комплекса. През 1982. г. поставят осветление „Сименс”, закупено с 80 000 долара от трансфера на Ангел Рангелов в гръцкия „Ираклис”.

 

Последната реконструкция датира от 1998 г., когато поставят 20 000 пластмасови седалки. По случай 60-ата годишнина на ЦСКА през 2008 г. е изградена Алеята на славата със звезди на най-големите спортисти на дружеството, както и паметникът с футболната топка, дело на Ставри Калинов.

Източник: Уикенд