На 6 август бившият вратар и президент на „Левски” Томас Лафчис навърши 65 години. Една от най- интересните фигури във футбола от епохата на прехода, гъркът с българско гражданство е видял в този живот и две, и двеста. Едно е сигурно – името му няма как да бъде зачеркнато от историята на българския футбол. За него се знае, че има два брака и още поне няколко връзки, но голямата му любов си остава „Левски”.

 

Томас Лафчис е роден в София през 1958 г. в семейството на гръцки емигранти от работническото съсловие. Запалва се по футбола покрай вуйчо си Янис, който носи екипа на „Септември”. Показва отлични качества на вратата като юноша, заради което е харесан от „Черно море”. Пази на варненци, преди през сезон 1978-1979 да застане като титуляр на вратата на „Левски”. Същия сезон отборът на Иван Вуцов прави голям фурор, като печели шампионската титла и Купата на Съветската армия. Само на 20 години Лафчис участва като титуляр в един от най- силните сезони на „Левски” за всички времена.

 

Мята се като тигър в последния мач от шампионата срещу ЦСКА, когато се решава титлата. Сините бият с 2:1 и вдигат титлата, след като преди това са спечелили и купата с 4:1 срещу „Берое”.

 

Същата година Лафчис заминава за Гърция, където пази за ОФИ „Крит" и „Панатинайкос”. Гърците му дават 100 000 долара на ръка, което са страшно много пари за онези години. Но още по време на първата му година там вратарят получава доста сериозна контузия, която го вади от игра за няколко месеца. След като го оперират в Англия, идва и втора травма.

 

Самият той свидетелства, че в онзи тежък момент е потърсил помощ от гадателката. „Няма да забравя как отидох при леля Ванга и казах: „Не мога... Искам да се прибирам в България, не желая да оставам в Гърция!“. А тя ми рече: „От днес брой три месеца и всичко ще се оправи!”.

Датата беше 6 октомври. На 6 януари нещата се оправиха и започнах да играя...”, разказва Лафчис.

 

Ванга помогнала на Томас Лафчис да оцелее в Гърция

Той твърди, че се виждал около двадесет пъти с пророчицата. „Леля Ванга казваше, че си контактува с някаква огнена топка. Убеден съм, че тази огнена топка е Исус Христос. Ванга е помагала на много хора в беда... Станахме доста близки с нея, тя все ми поръчваше да й нося пантофи от Гърция. Първата година много пътувах, и на отиване, и на връщане все спирах при нея. За съжаление, вече я няма”, казва още Лафчис.

 

Отличните му изяви в ОФИ „Крит дават повод на атинския гранд „Панатинайкос” да го привлече в състава си. С тима от гръцката столица изиграва и най-тежкия мач в живота си срещу „Линфийлд" в Северна Ирландия от турнира за Купата на европейските шампиони.

 

Гърците печелят с 2:1 първата среща в Атина, но на „Уиндзър парк" в Белфаст губят с три безответни гола само след половин час игра. Полският треньор на „Панатинайкос” Яцек Гмох предлага на Лафчис да напусне терена, тъй като се е задал разгром. Смелчагата обаче отказва и до края е безпогрешен, а мачът завършва наравно 3:3. Същия сезон той и тимът му се класират през пролетта на 1985 г. чак до полуфинала за КЕШ, където Лафчисе на вратата в двата мача с „Ливърпул" (0:4, 0:1), само месец преди трагедията на „Хейзел”.

 

Именно в Гърция Томас Лафчис среща първата си съпруга Рая – стюардеса в БГА „Балкан”, по онова време женена за Румен Пеловски, син на комунистическото величие. Пело Пеловски. Любовта пламва от пръв поглед, а от брака се ражда щерка им Василия. По-късно Лафчис играе за белгийския „Антверпен“, а по едно време едва не се озовава в ЦСКА. Останал временно без вратар треньорът на армейците Серги Йоцов го вика в състава. Лафчис остава на „Армията“ съвсем кратко време, но го има на една от снимките за календар на ЦСКА.

 

След 10 ноември Томас Лафчис, тогава вече проспериращ бизнесмен се връща начело на „Левски“ като президент. Клубът се раздира между два лагера – този на гърка, и другия около опозицията начело с Петър Петров – Кучето и Златин Тепсиев. На 32 години бившият вратар се кандидатира за поста с всички нужни качества – играл е футбол, бил е в чужбина, говори умно, завършил е ВИФ и журналистика. Както ще се окаже по-късно, бил е и агент на ДС под псевдоним Високия. Избират го да оглави „Левски“ на скандално събрание, където да пазят реда са докарани командосите от отряда за борба с масовите безредици.

 

През първия си сезон в „Левски“, Лафчис губи титлата, която става притежание на ЦСКА. Но пък изгражда много силен отбор с привличането на Илиан Илиев срещу рекордните 2 милиона лева. Връща в състава опитни бойци като Наско Сираков и Пламен Гетов. Цели три сезона няма кой да спре синята команда на Томас Лафчис и находчиво наетия от него за спортен директор Андрей Желязков. 

 

През 1993 г. шампионските медали са спечелени под ръководството на старшията Иван Вутов, а след него два сезона поред титлата грабва отборът на Георги Василев. Още два пъти сините печелят и Купата на България.

 

Но след лятото на 1995 г. „Левски“ изпада в тежка финансова криза. Как се стига до нея? В началото Томас Лафчис финансира „Левски“ с пари от „ТСбанк“ чрез фирмата си „Ратопа“. Ползва се с много високи привилегии на кредитополучател, но накрая парите свършват, а заемите остават. Най-силните футболисти са разпродадени, в същия сезон „Левски“ губи титлата и Купата на България в борбата срещу „Славия“.

 

Още тогава Лафчис се обявява срещу мутризацията във футбола. Издига лозунга „Сами срещу всички“, макар по-късно да се принуждава да сключи договор за реклама с ВИС-2. Има моменти, когато чувства заплаха за живота си. Веднъж му отвиват винтовете на гумите на автомобила, друг път стрелят по колата му нощем. След едно от поредните показни убийства в България, Лафчис решава, че времето му в „Левски“ вече е изтекло. Притиснат от обстоятелствата гъркът продава футболния клуб.

Неговият дял отива във владение на следващия собственик Майкъл Чорни. След осем години управление един от най-успешните шефове на синия отбор сдава властта.

 

Още докато е на власт в „Левски“ връзката му със съпругата Рая вече се е изчерпала.

Клюката на „Герена” гласи, че Лафчис е имал мимолетна връзка с една от сервитьорките в „Шератън”, преди да намери другата си любов – телевизионерката Вяра Анкова. Връзката им започва, след като Вяра познава в една журналистическа анкета, че „Левски” ще победи ЦСКА. Оттогава са заедно вече над 25

 

След оттеглянето на Лафчис от футбола двамата с Вяра живеят доста време в Гърция, където бившият вратар захваща собствен бизнес в строителството. По-късно влиза във фондация, която изгражда жилища за малоимотни хора, а сред нейните лица е това на прочутия актьор Брад Пит. Освен това се изявява като мениджър на футболисти.

 

Той и Вяра имат по едно дете от предните си бракове, а заедно имат още три рожби – синът Константин и двете щерки Хелена-Мария и Натали.

Семейството им е било подлагано на ред изпитания като онова от 2004 г., когато Анкова трябва да се прибере от Атина в София, за да стане шеф на новините в БНТ. На Лафчис се налага да остане в гръцката столица заради децата и учебната им програма. Доста време се виждат само по празниците, но издържат на всичко.

 

Днес достолепният Томас Лафчис стои встрани от футбола, макар че не отказва да коментира ситуацията в „Левски”, когато го потърсят от медиите. Едно е сигурно – всички левскари и до днес го помнят с добро.

Източник: Уикенд