Валентин Михов несъмнено е от хората с огромен принос за родния футбол. По времето, в което той бе президент на БФС, Христо Стоичков, Данчо Лечков, Емо Костадинов и компания се класираха за САЩ`94, превръщайки се в тотален хит. Макар скоро след това на Михов да му се наложи да подаде оставка и до днес всички признават заслугите му за триумфа на някогашните ни национали.

 

На 18 януари той навърши 70 години, но изненадващо за всички не отбеляза юбилея си по грандиозен начин. Споделя, че днес големите му радости са внучките, белотът и мачовете по телевизията.

 

Признава, че никога не е бил кариерист или пък някой, който граби, откъдето свари. Макар да е заемал редица високи постове, така и не се научил да краде. Останал чист и почтен, за което не съжалява. 

Валентин Михов на 70: Останах си наивен, честен и почтен

Разбира се през годините е преживял предателството на много хора, които направили така, че да го смажат и от весел, помагащ и с отворено сърце човек да го превърнат в зависим от други. Фалирали го политици, които и до днес са на власт. Въпреки всичко не е изгубил умението си да прощава, никога не отмъщава и иска да помни само доброто.

 

Като основна своя грешка посочва огромната му доверчивост и наивността. Признава, че два пъти в живота си е падал духом, но за кратко. И двата пъти успял да си стъпи отново на крака, благодарение на семейството и верни приятели.

 

Вече се е освободил от голяма част от професионалните си ангажименти. Пенсионер е и се е отдал на почивка. Смята, че човек трябва да знае кога да си тръгне. Тъжно му е като гледа колко озлобени и самовлюбени, са станали хората. Алкохол вече пие много рядко, но все още продължава да пуши стабилно. Не спазва никакви диети и не пропуска да отбележи, че съпругата му готви прекрасно.

 

За разлика от мнозина родни пенсионери, той не се оплаква от еднообразието на пенсионерския живот и подчертава, че кой както си го направи. Самият той има приятели, с които редовно се събират да играят бридж белот, гледа футболни мачове, около него са двете му внучки, зетят, дъщерята, съпругата му, а и майка му, която е на 92 години.

 

Категоричен е, че никога не би влязъл в политиката, макар многократно да е получавал покани. За пенсията и казва, че нито е най-високата, нито пък най-ниската, а е малко над средната за страната и не пропуска да отбележи, че никога не е обичал да говори за пари.

 

На въпрос дали се страхува от смъртта, Валентин Михов отговаря, че не го е еня за живота му на 70, вече е претръпнал – оттук нататък, каквото дойде. Надява се обаче да доживее да види българския народ малко по-усмихнат.

Източник: Уикенд