Само в рамките на два месеца втора българка направи фурор в световния шахмат.

След като по-рано това лято Нургюл Салимова стана вицешампион в турнира за Световната купа, сега друга наша талантлива хубавица – Белослава Кръстева, спечели бронзовия медал на Световното първенство за девойки до 20 г. в Мексико.

 

19-годишната софиянка бе на косъм да вдигне титлата, като водеше в класирането до последната партия. Кръстева обаче не издържа на напрежението и загуби от аржентинката Кандела Гекамбури, което й костваше златото. За наша беда се повтори злополучният сценарий с Нургюл на турнира за Световната купа в Баку през август. Тогава 20-годишната гросмайсторка от търговищкото село Крепча стигна до финала и имаше позиции да го спечели, но в крайна сметка падна от рускинята Александра Горячкина.

 

Оказва се, че съдбата и на двете ни топ шахматистки е сходна. Белослава също няма никаква държавна подкрепа и разчита на чужда помощ за финансиране, чрез което да участва на по-престижните международни турнири. Това лято след завършването на Софийската

математическа гимназия(СМГ) шахматистката се е записала да следва висше образование в САЩ. В щата Мисури местен университет прилапва нашенката с пълна стипендия за обучението, покриване на всички разноски за участия в турнири по цял свят, плюс хонорарите на американския й треньор.

 

Нургюл Салимова също ще следва със стипендия, само че в Стопанската академия в Свищов.

 

Именно с пари на американския университет в Мисури, Белослава е платила по-голямата част от разходите за Световното в Мексико. Останалата сума дошла от джоба на собствените й родители. Българската държава не дала и пукнат лев.

 

Тъжно, но факт! Нашенка взе бронза на световното по шахмат, но с пари от САЩ

 

„Обикновено спонсорството идваше от родителите ми. В миналото имаше доста трудни моменти, в които не се знаеше дали ще продължа да участвам по турнири. Мама и татко винаги правеха всичко по силите си, за да остана в шаха, да ходя на най-добрите състезания”, разказва Бела, както я наричат приятелите в шахматните среди.

 

Излиза, че без никаква грижа от държавата се е родило златно българско поколение от девойки шахматистки и освен Нургюл и Белослава, в топ 35 на световната ранглиста за момичета до 20 г. има още две нашенки – Гергана Пейчева и Надя Тончева.

 

„За мен лично тези постижения накуп са чиста случайност. Не мисля, че тук в България има предпоставки за развитието на това поколение. Все пак се радвам, че съм част от него – тази конкуренция със сигурност ще помогне за моето усъвършенстване“, казва с ръка на сърцето бронзовата медалистка от Мексико.

Източник: Уикенд