При гастрола на Христо Стоичков в Сливен излезе на бял свят една от най-ценните реликви, считана за безследно изчезнала.

Оказа се, че местен футболен запалянко пази фланелката му с №4, с която излезе като капитан на ЦСКА срещу „Левски” на 7 април 1990 г. Това е единственият случай, и то много популярен, когато Христо е носил „четворка” на гърба си. При вида на униката Стоичков не издържа на връхлетелите го спомени и се разплака.

„Да сте живи и здрави, че сте пазили фланелката толкова години”, каза Камата и се снима с нея. Не стана ясно как привърженикът на ЦСКА се е сдобил с нея, нито как се казва. Той я донесе в рамка, а след това реликвата беше извадена, за да я пипнат присъстващите цесекари.
Стоичков излезе с въпросната фланелка №4 на гърба в пролетното издание на вечното дерби срещу „Левски” през 1990 г. Повод да замени традиционната си „осмица” стана фактът, че в предишния мач със сините, спечелен от ЦСКА с 5:0 през есента на 1989 г., Ицата набута цели четири гола във вратата на левскарите, пазена от Здравко Здравков. При това ги вкара само в рамките на 27 минути през второто полувреме. С това Ицо стана третият футболист, вкарвал четири гола във вечното дерби след Димитър Йорданов – Кукуша и Никола Котков, и двамата от „Левски”. Впоследствие само Наско Сираков е успявал да стигне до това постижение.


За да дразни сините опоненти, в следващото дерби през 1990 г. Стоичков изведе ЦСКА с екипа с №4 пред 30 000 зрители. Този път обаче сините не си дадоха кожата и двубоят завърши 2:2. Командваната от Петър Хубчев защита на „Левски” се постара да опази кошмарния Ицо да не им вкарва повече голове. Само че изпуснаха два пъти Петър Витанов да уцели мрежата им, макар че водеха с 2:1. Това беше първото вечно дерби, проведено след 10 ноември, и за пръв път публиката на „Левски” скандираше „Червени боклуци!” като на митинг на СДС. А за ЦСКА мачът се явява един от началните, в които игра със спонсорски надпис на екипите. Същия сезон Стоичков стана победител в „Златната обувка” с 38 гола, колкото имаше и мексиканецът Уго Санчес от „Реал”.

Стоичков не издържа при вида на този уникат и се разплака


Експертът по футболни фланелки Мартин Иванов разясни, че този екип на Ицо е голяма ценност и струва най-малко 2000 лева. Става въпрос за уникален екземпляр, тъй като световна звезда като Христо за пръв и единствен път в кариерата си играе с №4. Като футболист в Харманли Ицата рита по лявото крило с №11, а после носи същия и при пристигането си в ЦСКА. С този номер играе и в злополучния финал за Купата на България срещу „Левски”, довел до разформироването на двата отбора.


След като през 1986 г. му опрощават доживотното наказание, Христо се връща на „Армията” и тогава нахлузва „осмицата”. Наследява я от друг голям пловдивски футболист Георги Славков – Бенкса, който тъкмо е отишъл да играе в „Сент Етиен”. По-късно Стоичков получава същия номер при трансфера си в „Барселона”. В националния отбор на България дебютира на 23 септември 1987 г. в мача с Белгия (2:0) в София. Тогава играе с №7. Въпросната фланелка също е много ценна, но няма информация някой да я е запазил, за разлика от тази на ЦСКА. По време на срещата в Сливен беше показан и оригинален екип на Христо от сезон 1995-96, когато играеше в „Парма”.  

Източник: Уикенд