Близо 40 години след славния Петър Попангелов страната ни има своя нов голям герой в алпийските ски – Алберт Попов, който направи истински фурор на слалома в Палисейдс Тахо (САЩ) и се класира на трето място, рекордно постижение в кариерата му до момента.

 

Така за пръв път наш скиор стъпва на подиума в състезание от Световната купа от 16 декември 1984 г., когато за последно славният Петър Попангелов завърши трети на слалома в Мадона ди Кампильо (Италия).

Успехът на 25-годишния столичанин се оказа още по-сладък заради лютата зима и драматичната развръзка на слалома край езерото Тахо. След първия манш нашият се нареди едва на 25-то място и никой го слагаше в сметките дори за топ 10 в класирането.

Скиор №1 Алберт Попов едва не загинал с кола в Алпите

За втория манш вратите по трасето бяха наредени от треньора му Ивайло Борисов, което явно дойде дюшеш за техниката на нашия скиор. При брутален снеговалеж, виелица и почти никаква видимост, Алберт Попов направи отлично второ каране и дълго време водеше класирането, но бе изпреварен.

 

Драмата дойде в самия край, когато американецът с гръцки корени Ей Джей Гинис излезе начело, изваждайки нашенеца от челната тройка.

За капак олимпийският шампион Клеман Ноел даде еднакво време с Попов и двамата трябваше да си поделят четвъртото място.


Секунди след това обаче като гръм от ясно небе се намеси комисията по контрола на състезанието. Някой от тях с по-зорко око забеляза грешка на лидера Ей Джей Гинис, която би могла да му донесе дисквалификация. Заради снега и виелицата около половин час комисията гледа повторения и в крайна сметка с основание присъди победата на норвежеца Александър Олсен, което пък прати Алберт Попов и Ноел заедно на подиума.


Постижението на Алберт Попов изглежда още по-достойно предвид факта, че възходът му в ските тръгва след зловещ инцидент, в който едва губи живота си и всички го отписват от големия спорт. През ноември 2015 г., едва навършил пълнолетие, Попов оцелява по чудо в страховита катастрофа в Зьолден, Австрия.

 

Скиорът се вози в кола с двамата си треньори Драго Грубелник и Димитър Христов на връщане от тренировка. При едно изпреварване Грубелник, който е зад волана, губи контрол над автомобила, секунди по-късно се преобръща през мантинелата и полита надолу в пропастта.

 

Следва страховито падане по склона в продължение на около 100 метра, а колата става на пихтия. Когато майка му Мартина отива на мястото на инцидента, хора от спасителната акция я посрещат със съболезнования. Никой не вярва, че някой от катастрофиралите ще оцелее. Истината обаче е, че от тримата губи живота си само шофиралият автомобила – Драго Грубелник.

 

Алберт Попов се измъква жив, но с изключително тежки травми. Глезенът на десния му крак е размазан, има няколко фрактури на главата, а едното му око излиза извън орбита. Все пак лекарите успяват да го да го излекуват без трайни увреждания, а след неколкомесечна рехабилитация с два пирона в крака, Попов отново е готов за ски.

Малко след връщането на непримиримият Алберт на пистата, постига и първия си голям триумф - в началото на 2018 г. печели бронзов медал на световното първенство за юноши.  


Пътят му в ските изглежда някак предначертан. Още преди 9 години известният у нас спортен журналист Ивайло Пампулов надушва таланта на Попов и по-голямата му сестра Александра. Повдига въпроса дали пък не се задават българските Ивица и Яница Костелич”, предрича Пампулов преди повече от десетилетие. Ако не за каката, то поне за Алберт се оказва прав.

С всяко следващо състезание Алберт вдига летвата и очакванията към него стават все по-големи. В ски средите твърдят, че е въпрос на време за първата му победа, с която Алберт да нареди името си до най-големия ни скиор в историята Петър Попанеглов. Самоковецът е единственият нашенец печелил старт от Световната купа.

 

Попангелов става първи на слалома в Ленгрис (Германия), като зад него остават руснакът Александър Жиров и величието Ингемар Стенмарк. В цели 37 състезания за Световната купа Попангелов се класира в топ 10, като освен триумфа в Ленгрис има още десет качвания на подиума.

Източник: Уикенд