След като удари на камък да привлече за нов треньор сърбина Саво Милошевич или работещия в Германия Илия Груев, „Левски“ накрая изненада всички с избора си.

 

През новия сезон сините ще бъдат водени от Николай Костов като старши треньор с помощник Саид Ибраимов – Агата. В изненадващото назначение пръст имал шефът на „Септември“ и отявлен левскар Румен Чандъров.

 

Шефът на „Септември“ Румен Чандъров довел новия треньор в „Левски“

Собственикът на „Левски” Наско Сираков не можел да тръгне срещу мерака на хотелиерския бос и приел да наеме Костов, който в началото на юли ще навърши 60 години.

„Работата е в това, че Чандъров е дал немалко пари като заем на „Левски. Затова може да си позволи да каже кой да бъде но вият треньор и Сирака да няма как да му откаже”, коментират на „Герена”. Със синия екип в момента играе и синът на баровеца Асен Чандъров, той вкара гола за важната победа над „Берое” с 1:0 по-рано тази пролет. Самият Николай Костов беше треньор на „Ботев“ (Пд) през 2016 г., когато баща и син Чандърови се подвизаваха там.

 

Фамилията е много уважавана във футбола ни, тъй като Румен Чандъров инвестира огромни средства в детско-юношеските школи на „Септември и ДИТ в София, както и в спортните комплекси в Драгалевци, Герман и на 57-0 училище.

 

В преговорите с „Левски“ Николай Костов обещал, че ще слуша Наско и няма да му подлива вода, какъвто беше случаят с предишния треньор Мъри Стоилов. Ако не му тръгне работата, ще гръмне като бушон още през есента. Никой в „Левски” няма да плаче за него, тъй като така или иначе разполагат с досегашния наставник Елин Топузаков. А и в клуба нямат хубави спомени от предишния му треньорски престой на  „Герена“.

 

Колкото до Саид Ибраимов, той беше помощник на Мъри Стоилов в „Ботев“ (Пд) и казахстанския „Астана“. Но Агата се има много с Наско още от 2003 г., когато „Левски“ го купи на 32 години от „Нефтохимик“ за 180 000 лева.

Тогава Ибраимов благодари на Сирака, че му е помогнал да се махне от Бургас и тогавашния футболен началник Христо Порточанов.

 

Николай Костов водеше „Левски“ през сезон 2011-2012 и остана в историята като треньора скандалджия. Първо се скара с Георги Иванов – Гонзо, когото с идването на Костов разжалваха от главен мениджър до спортен директор. След това взе да разкарва футболисти от приближените на Гонзо. Последният път разправяше наляво и надясно, че Костов цицал пари от трансфери, тъй като всички минавали през кипърския мениджър на треньора Костас Каравидас.

 

„Левски“ взеха да се гледат на кръв, когато тръгна слухът, че доведеният от Костов португалец Кристовао Рамос прибира по 15 000 евро на месец. Накрая треньорът се изпокара с тарторите Христо Йовов и Владо Гаджев, за когото каза, че „много ръкомаха и малко играе“. Ветеранът Иван Цветков пък се обиди, че треньорът го юркал да тича като маратонец.

 

В крайна сметка Николай Костов си тръгна през март 2012 г. след две загуби от „Локомотив“ (Пд) и „Миньор“ (Пк). В първия случай треньорът се нахвърли върху опонента си от пловдивската скамейка Емил Велев – Кокала, с крясъци „Ще ти разбия мозъка“, макар че след това се извини. Срещу перничани тарторите на Левски не се напънаха да играят и така „Миньор“ победи с 1:0 в София. Ден по-късно тогавашният шеф Тодор Батков му показа изхода на „Герена“.

Източник: Уикенд