Най-великото футболно зрелище отново се завърна на малкия екран - Шампионската лига. Този турнир е специален. Той събира само най-добрите. Зрителите гледат извънземни отбори, велики треньори, огромна концентрация на таланти, много страст и обрати в последната секунда. Драмата е гарантирана, а сълзите накрая са или от радост, или от тъга. Турнирът на богатите, както го наричат, бележи своята 70-та годишнина или 33-та под настоящото си име.  И обещава повече адреналин, защото този сезон ще е доста по-различен. Ето и най-интересното, което трябва да знаете.

 

Нов формат с повече отбори и мачове

През сезон 2024/25 се въвежда нов формат, като груповата фаза се разширява до една лига с 36 отбора, групирани по рейтинг. Така още 4 европейски тима излизат на голямата сцена, вместо досегашните 32. Всеки отбор ще изиграе 8 мача срещу различни съперници от различни държави - четири домакинства и четири гостувания, а жребият вече се прави от суперкомпютър в Монте Карло, а не с познатите бели сфери в стъклените урни. Най-добрите 8 отбора се класират директно напред, а тимовете, завършили от 9-то до 24-то място, ще се дуелират в плейоф, за да си осигурят място в Топ 16. Фазата на елиминациите традиционно е най-интересната част от надпреварата и най-предпочитана от мнозина за спортни залози. Тогава вече основните фаворити за трофея са ясно очертани. Те са дали своите заявки в първата фаза.

Изобщо, смяната на регламента цели именно да компенсира този дисбаланс. Досега груповата фаза не беше толкова интересна, защото в общия случай грандовете успяваха да прескочат без проблем напред, дори и с равенства, а не гръмки победи. Ясно е кой ще се класира към елиминациите, когато в една група са Реал Мадрид, Манчестър Сити, Брюж и Панатинайкос, например. Разбира се, изненади винаги може да има - ето защо Шампионската лига е толкова интересна. Промяната в състезанието вещае футболни спектакли още от първите мачове. И вече ги видяхме, например Ювентус - ПСВ (3:1) и Милан - Ливърпул (1:3). Може би тя е и една от причините за разгромното 9:2, с което Байерн Мюнхен отнесе Динамо Загреб. Просто вече няма място за тънки сметки и пестене на сили. Защото всеки мач е важен.

 

По-близо до хората

Интересът на феновете със сигурност ще е по-голям, защото отборите няма да играят срещу едни и същи съперници, разменяйки си гостуване и домакинство. Също така, те ще играят по четири мача повече в първата фаза на турнира, което отново е в полза на запалянковците. Хората в Лисабон, Болоня, Лил или Прага, например, ще могат да видят на живо повече отбори от Европа, вместо едни и същи от груповата фаза. Гарантирани са поне 10 мача, а с тях - приходи от билети и телевизионни права. Така УЕФА се опитва да децентрализира футбола, като го “доведе” по-близо до феновете, които иначе трябва да пътуват и да харчат немалки суми.

 

Разбира се, предстои да видим как точно ще се реализира това намерение и доколкото по-малките градове са способни да приемат такива важни мачове. Но идеята е ясна - това е опитът на футболните ръководители да намерят компромисно решение, особено на фона на идеята за Суперлига с топ отборите от Стария континент. Най-ощетени или недоволни са футболистите - за тях програмата от мачове, тренировки и пътувания ще е още по-сгъстена и тежка.

 

Звездите, които ще блестят

Килиан Мбапе, Ламин Ямал и Ерлинг Холанд може да излязат на стадион в съседна или близка държава, а футболът ще спечели, щом повече отбори имат шанса да приберат част от лъвските премии на Шампионската лига. С престиж, но и с увеличен бюджет, технически нововъведения и подробни предавания на мачовете на всяко устройство, Турнирът на богатите е мечта за всеки добър клуб в Европа и за всеки привърженик. Финалът ще се проведе на 31 май 2025 г. в Мюнхен, но преди това има да се изиграят много мачове. Те ще покажат дали този експеримент е бил успешен. И дали най-ярките звезди, които ще блестят, този път няма да бъдат на верните агитки и запалените фенове, сбъднали мечтата си да гледат любимия си отбор срещу някой от грандовете у дома.