Още една от големите футболни легенди отиде на небето.

 

В ранните часове на 17 февруари издъхна легендарният голмайстор и носител на „Златната обувка“ Петър Жеков. Сърцето на 78-годишният футболист спряло да бие в съня му.

 

За футболните запалянковци, които са пълнили стадионите преди десетилетие, името на забележителния нападател означава много. Той е шесткратен голмайстор на „А“ група, носител на Златната обувка, с четири шампионски титли и още толкова национални купи в трофейната си витрина, ненадминат майстор на прекия свободен удар.

 

Петър Жеков починал в съня си

В разцвета на силите си Петър Жеков бива преследван от нещастието да бъде забутан някъде в задния двор на футбола ни. Не го избират нито за „Футболист на годината“, нито пък името му попада в топ 10 на най-добрите ни играчи за 20-ти век.

 

И до днес признателните и остарели привърженици на „Берое“, ЦСКА и националния отбор на България помнят само с добро славния снайперист.

 

Още като футболист Жеков се явява нещо като медицински феномен – страда от високо кръвно налягане, проблем, пред който и най-добрите медици са безсилни. Вероятно заради адреналина той често излизал на стадиона с кръвно 160/100, което е твърде високо за млад човек, още повече пък за активен футболист.

 

Негови близки издават, че в последните години от живота си, се оплаквал и от Паркинсон. Допреди десетилетие, той изнемогваше с мизерната си пенсия и не успяваше да си плаща медикаментите, тока и парното. Затова бе принуден да продаде „Златната обувка“ на бизнесмена Любомир Стоичков по време на голямата Виденова криза срещу сумата от 25 000 германски марки. В замяна на това получи обещание, че реликвата няма да бъде изнасяна от страната и ще бъде показвана по време на трофейни изложения на „Армията“.

 

Оправя финансовото си положение едва през 2012 г., понеже като олимпийски сребърен медалист от футболния турнир Мексико68 получи право на почти три минимални работни заплати всеки месец.

Източник: Уикенд